18 Ianuarie, 2018

Studiu Eurostat: Jumătate dintre români nu au folosit niciodată un computer

Jumătate dintre românii cu vârsta între 16 şi 74 de ani nu au folosit niciodată un computer personal (PC), cel mai mare procentaj din UE, reiese din datele prezentate luni de Eurostat, arată incont.ro.

Doar 50% dintre românii cu vârste cuprinse între 16-74 de ani au folosit vreodată un calculator, faţă de 96% în Suedia, 94% în Danemarca şi Olanda, 93% în Finlanda sau 91% în Marea Britanie, se arată într-un comunicat transmis de Eurostat.

Media europeană este de 78%, iar pe penultimul loc, înaintea României, se situează Bulgaria, cu 55%.

În rândul tinerilor, 81% dintre românii cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani au folosit măcar odată calculatorul, de asemenea cel mai mic procentaj din UE, faţă de o medie de 96% la nivelul Uniunii şi procentaje de 100% în mai multe ţări – Olanda, Austria, Finlanda, Suedia, Marea Britanie şi Luxemburg.

În Bulgaria, 87% dintre tineri au folosit cel puţin odată calculatorul, iar în Ungaria 98%. Datele au fost colectate la nivelul anului 2011.

Un sondaj prezentat de Eurostat în luna decembrie a anului trecut relevă că mai mult de jumătate dintre românii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani nu au folosit niciodată internetul, în timp ce mai puţin de o treime dintre gospodăriile din România au acces la o conexiune de mare viteză (broadband), cifre care plasează România pe ultima poziţie în UE.

Potrivit ministrului Comunicaţiilor, Răzvan Mustea, România are zone cu “ultraviteze” la conexiunile de Internet, programatori ultraperformanţi şi hackeri ultraspecializaţi, dar şi prea mulţi cetăţeni pentru care Internetul este încă “un OZN”.

“Aceşti oameni şi-ar putea găsi o slujbă sau şi-ar putea dezvolta o afacere dacă ar şti unde să caute informaţia necesară şi cum să o folosească după ce au găsit-o. Pentru aceşti oameni, dimineaţa vine când răsare soarele şi seara vine când se lasă întunericul. Ei au nevoie de încurajarea şi implicarea noastră”, a declarat Răzvan Mustea.

Sursa: incont.ro

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu