Lipsa stingătoarelor de incendiu, a trusei medicale şi a triunghiurilor reflectorizante în autovehicul ar putea să nu mai fie amendată, conform unei iniţiative a unui grup de senatori.

Astfel, se propune modificarea articolelor din OUG nr. 195/2002, care se referă la sancţionarea cu amendă a lipsei obiectelor enumerate mai sus, dar şi păstrarea prevederilor privind obligativitatea prezenţei în autovehicul a tringhiurilor reflectorizante, şi în plus, a unei veste reflectorizante.

Existenţa acestor amenzi era, conform iniţiatorilor „iraţională, inutilă şi abuzivă”, din moment ce există atât în Codul Penal, cât şi în Codul Civil prevederi care sancţionează fapte asemănătoare – lăsarea unei persoane fără ajutor în caz de dificultate, omisiunea de a da ajutorul necesar unei persoane în dificultate sau de a anunţa autorităţile, răspunderea delictuală, ş.a..

Obiectul acestei iniţiative îl reprezintă eliminarea amenzilor aplicate pentru lipsa sau expirarea trusei medicale şi a stingătorului de incendiu, şi nu clarificarea utilităţii acestor accesorii, care este extrem de rară, în majoritatea cazurilor inutilă, iar în opinia specialiştilor pot cauza vătămări coporale şi pericole pentru viaţă, atunci când sunt utilizate de neprofesionişti în medicina de urgenţă.”, mai susţin senatorii.

Referitor la stingătoarele de incendii, senatorii spun că în condiţiile producerii unui incendiu, pasagerii unui autoturism ar trebui să părăsească imediat vehiculul şi nu să piardă timp cu căutarea stingătorului, iar martorii trebuie să stea la distanţă, pentru a evita o eventuală explozie a maşinii.

Ai nevoie de OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here