18 August, 2017

Ştiaţi că… despre preţurile de transfer? (I)

Deși au trecut mai bine de 3 ani de la publicarea Ordinului 222 / 2008 privind conținutul dosarului prețurilor de transfer, primim încă numeroase întrebări din partea societăților care încheie tranzacții cu persoane afiliate.

De aceea, vom încerca să publicăm răspunsuri documentate la aceste întrebări pentru a ușura munca persoanelor direct interesate de acest subiect și pentru a ajuta societățile vizate să își cunoască riscurile de prețurile de transfer și să încerce minimizarea lor.

Începem sesiunea de întrebări şi răspunsuri, cu o primă întrebare, şi anume:

Dosarul prețurilor de transfer trebuie întocmit atât pentru tranzacțiile încheiate de persoane rezidente cu persoane afiliate nerezidente, cât și pentru tranzacțiile încheiate între persoane afiliate din România?

În urma modificărilor aduse Codului fiscal de Legea nr. 76/ mai 2010, autorităţile fiscale au dreptul să ajusteze veniturile sau cheltuielile oricărei societăți implicate în tranzacții care au loc „între persoane române și persoane nerezidente afiliate, precum și între persoane române afiliate”.

Dacă raționamentul din spatele ajustărilor ce pot fi realizate persoanelor române care încheie tranzacții cu persoane afiliate străine este evident – acela de a evita transferul nejustificat al profiturilor unei entități din România către alte jurisdicții fiscale – în cazul ajustărilor realizate persoanelor afiliate române care încheie tranzacții între ele, putem gândi la o evitare în a jongla cu raportarea pierderilor înregistrate de societăți românești sau la asigurarea unui mediu concurențial cât mai sănătos.

Ce s-ar întâmpla dacă o societate cumpără de la un afiliat al său bunuri considerate a fi de primă necesitate pentru populație (alimente, energie etc.) la niște prețuri mult inferioare pieței libere și le distribuie către clienții finali (persoane fizice) la prețuri inferioare concurenței și care nu ar putea acoperi nici măcar costurile operaționale ale acestora?  În acest caz, societățile independente care activează în același domeniu ar putea fi scoase de pe piață datorită unor practici de afaceri neconcurențiale și incorecte, din punct de vedere fiscal.

Despre autor  ⁄ Redacţia

Materialele semnate de redacţia LegeStart reprezintă un efort comun de vă oferi informaţii de interes general din multiple domenii, strânse de echipă sau prezentate de partenerii noştri.

Fara comentarii

Scrie un comentariu