15 Noiembrie, 2019

Standarde mai stricte pentru emisiile de dioxid de carbon pentru mașini și camionete

Consiliul Uniunii Europene a adoptat standarde mai stricte de emisii de dioxid de carbon pentru autoturisme și camionete, conform unui comunicat al ministerului român al Transporturilor.

Între 2025 și 2029, atât autoturismele, cât și camionetele vor avea obligația de a emite cu 15 % mai puțin CO2. De asemenea, ținta este ca din 2030, autoturismele noi să emită, în medie, cu 37,5% mai puțin dioxid de carbon, iar camionetele cu 31% mai puțin, comparativ cu 2021.

Acestea sunt obiectivele privind întregul parc de vehicule de la nivelul UE. Eforturile de reducere a emisiilor de CO2 se vor distribui între producători pe baza masei medii a parcului lor de vehicule, se mai arată în comunicat.

Comisia a prezentat propunerea privind noul regulament în noiembrie 2017, ca parte a celui de al treilea pachet privind mobilitatea curată. Parlamentul European și-a adoptat poziția la 3 octombrie 2018. Consiliul a convenit asupra poziției sale (abordare generală) la 9 octombrie 2018. Negocierile cu Parlamentul European au început la 10 octombrie 2018 și s-au încheiat la 17 decembrie sub forma unui acord provizoriu, care a fost confirmat de ambasadorii la UE ai statelor membre la 16 ianuarie 2019. Adoptarea formală a noilor norme de către Consiliu, acum, reprezintă etapa finală a procedurii. 

Măsurile și obiectivele propuse se bazează pe cadrul de politici privind clima și energia și pe Strategia privind uniunea energetică, ce urmărește reducerea emisiilor și a consumului de energie în sectorul transporturilor. Necesarul redus de combustibili fosili va îmbunătăți, de asemenea, siguranța alimentării cu energie în UE și va duce la reducerea dependenței noastre de importurile de energie din țări terțe.


comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu