21 Iunie, 2018

SOTEU: România, în centrul atenției la nivel european

În fiecare an președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vine în fața aleșilor europeni cu un discurs în care etalează greutățile, reușitele și propunerile pentru viitorul Uniunii Europene. 2017 va fi însă anul pe care România îl va ține minte. 

Cu toate că ne-am chinuit de-a lungul timpului să fim la masa țărilor puternice, de multe ori am reușit doar să fim spectatori. Nu e un reproș adresat diplomaților noștri, ci o simplă constatare. Chiar dacă spațiul carpato-danubiano-pontic ne-a oferit atât de multe avantaje geopolitice, rareori am reușit să-l exploatăm în mod inteligent pentru a ne construi o politică europeană și internațională coerentă, corectă și consistentă. Iată, totuși, cum uneori se întâmplă ca mâna nesperată de ajutor să vină de acolo de unde te aștepți mai puțin.

SOTEU a fost locul unde s-a discutat, bineînțeles, și despre Brexit. ,,E un moment tragic, dar nu e totul.”, a spus șeful CE în fața Parlamentului European adunat la Strabourg. Comerțul, securitatea UE, migrația, extinderea Schengen și a zonei Euro au fost, totuși, principalele subiecte abordate pe 13 septembrie 2017. 

Șeful Comisiei Europene, în discursul său despre Starea Uniunii Europene (SOTEU), a spus clar că dorește un summit în România anului 2019 pentru a trasa viitorul clar al Uniunii Europene. „Cer preşedintelui Donald Tusk şi României, ţara care va deţine preşedinţia în prima jumătate a anului 2019, să organizeze un summit special în România, pe 30 martie 2019. Mi-aş dori ca acest summit să aibă loc în frumosul oraş Sibiu, sau Hermannstadt, denumirea după care îl cunosc eu. Acela va fi momentul în care ne vom reuni să luăm deciziile necesare pentru a clădi o Europă mai unită, mai puternică şi mai democratică”, a spus Jean Claude Juncker.

Cuvintele rostite de liderul CE nu au făcut decât să ne gâdile foarte ușor orgoliul, însă după ce eforia emanată de faptul că suntem și noi menționați alături de partenerii noștri europeni va trece… Lucrurile vor trebui analizate cu minuțiozitate, iar cei care conduc România vor trebui să lase deoparte bătăliile politice și să conlucreze pentru momentul 2019, chiar dacă va fi an electoral. Împlinim 100 de ani de la Marea Unire în mai puțin de un an și jumătate. Este cazul să ne maturizăm, să ne analizăm trecutul și să devenim o democrație matură, puternică și organizată. Reuniunea pe care Jean-Claude Juncker o vede ca având loc la Sibiu va trebui să fie una din care România va obține recunoaștere internațională pentru capacitatea sa de a-și aduce aportul la redezvoltarea Uniunii. Va fi un moment din care ori vom reieși victorioși, ori vom fi din nou împinși către margine. 

Într-același timp, președintele CE a cerut în fața întregului Legislativ european ca România și Bulgaria să fie acceptate mai repede în Schengen. Accederea în spațiul Schengen reprezintă una dintre țintele pe care le-am avut încă din 2007. După doar 10 ani poate vom reuși, nu-i așa Olanda?

Pe lângă acest aspecte, unul care ne privește pe noi este accederea în zona euro. Conform liderului CE, un program de ajutorare a celor care vor să adere mai repede la euro va fi pregătit de către Bruxelles. 

O altă enunțare importantă pe care va trebui să o reținem este legată de contopirea președinției Comisiei Europene cu cea a Consiliului European, întrucât, spune Juncker, Europa ,,are nevoie de un singur căpitan”.

Printre principalele teme enunțate de Jean-Claude Juncker s-a numărat și sprijinul internațional pentru campaniile naționale de vaccinare, din care putem înțelege că UE trece printr-o criză a dezinformării cu privire la vaccinarea copiilor. România se numără printre țările UE cu cei mai mulți copii bolnavi în urma nevaccinării.

Cu toate astea, atenția noastră acum va trebui să fie îndreptată către rolul României în UE și cum vom administra vestea că în 2019 în țara noastră se va „rescrie” viitorul Uniunii din care facem parte de peste 10 ani. Avem o responsabilitate uriașă în fața noastră. E momentul să uităm de frustrări politice, de conflictele dintre instituții și să lucrăm împreună pentru a scrie o filă din istoria Europei în care să fim menționați cu bucurie și respect.

Oare vom reuși?

Discursul complet al președintelui Jean-Claude Juncker poate fi accesat AICI!
comentarii

Despre autor  ⁄ Florin Amariei

Florin Amariei este un tânăr pasionat de politică, gaming și mașini. Cel mai mult îi place însă să urmărească cele mai noi schimbări legislative din țară și străinătate.

Fara comentarii

Scrie un comentariu