17 August, 2017

SONDAJ: Peste 70% dintre români au încredere în Biserică, dar 40% se bazează şi pe zodii şi 1 din 5 români crede în extratereştri

INSCOP Research a realizat în perioada 19-27 martie 2013 sondajul ”Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România” pentru a delimita în ce cred românii. Rezultatele sunt, dacă nu contradictorii, cel puţin amuzante, la o primă vedere. În esenţă, ridică un semn de întrebare referitor la profunzimea credinţei, puterea mediatică asupra românului şi modalitatea prin care cultura se îmbină cu globalizarea.

* Mai bine de jumătate dintre români cred în destin (59,7%), doar 35,2% resping ideea predestinării, iar 5,1% nu ştiu sau nu răspund.

* Răspunsurile sunt similare şi în privinţa credinţei în noroc sau ghinion. Astfel, 57% cred în influenţa norocului şi a ghinionului, iar 38,6% consideră că acestea nu au influenţa în viaţa lor. 4,3% dintre români nu ştiu sau nu răspund.

* Omniprezența mediatică a rubricilor astrologice pare să fi convins o parte importantă a românilor (40,4%) de influenţa zodiilor. Totuși, majoritatea de 55,2% rămâne sceptică, iar un procent de 4,4% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

* Referitor la viaţa de după moarte 35,4% dintre respondenţi împărtăşesc o astfel de credinţă, în timp ce 49,9% o resping, iar 14,7% nu ştiu sau nu răspund. De remarcat disonanţa între procentul relativ mic al celor care cred într-una dintre valorile fundamentale ale creştinismului în raport cu ponderea mare a celor care îşi declară încrederea în Biserică (aproape 70%).

* Ponderea relativ mare a românilor care creditează ca adevărată ipoteza existenţei extratereştrilor (21,7%) poate fi pusă pe seama intensei exploatări mediatice, fiind o variantă „exotică” de explicare a unor realităţi şi fenomene. 67,7% dintre respondenţi sunt sceptici cu privire la existenţa extratereştrilor, iar 10,6% nu ştiu sau nu răspund.

* Încrederea în prezicători, clarvăzători, vraji sau vrăjitoare pare să fi fost zdruncinată semnificativ de scandalurile aparute în ultimii ani în care au fost implicate asemenea personaje. Astfel, doar 15,3% din respondenţi declară că au încredere în prezicători, clarvăzători, vrăji sau vrăjitoare, în timp ce majoritatea (80,4%) răspund negativ la întrebare. 4,3% nu știu sau nu răspund. 

Din punct de vedere socio-demografic, se înregistrează aparente paradoxuri: oamenii cu studii medii şi superioare cred într-o proporţie mult mai mare în zodii decât cei cu studii primare. Probabil cei cu studii primare sunt şi mai puţin informaţi în privinţa zodiilor decât ceilalţi. 

Persoanele cu studii superioare cred într-o proporţie mai mare în existenţa extratereştrilor decât cele cu studii medii sau primare. Existenţa extratereştrilor nu este însă o superstiţie sau credinţă tradiţională, ci tot una „informată”, alimentată de un anumit tip de consum cultural.

Sondajul ”Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul. Sondajul a fost realizat în perioada 19-27 martie 2013, pe un eșantion de 1082 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Sursa: INSCOP Research

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu