19 Ianuarie, 2018

Sondaj Eurobarometru privind atitudinea faţă de educaţie şi formare profesională

Potrivit unui sondaj Eurobarometru, realizat în perioada 4 – 19 iunie, educaţia şi formarea profesională sunt, în general, bine privite. La sondaj au participat 26 840 de cetăţeni ai UE din toate cele 27 de state membre.

Astfel, 71 % din respondenţi au afirmat că educaţia şi formarea profesională beneficiază de o imagine pozitivă în ţara lor, iar 75% dintre respondenţi au considerat că educaţia şi formarea profesională oferă învăţământ de înaltă calitate.

Alte motive pentru o imagine generală pozitivă au fost profesorii şi formatorii foarte competenţi (76 %), accesul la echipamente moderne (82 %) şi posibilităţile de trecere la studii universitare (68 %).

Cu toate acestea, o treime din respondenţi au afirmat că există posibilităţi de îmbunătăţire a transmiterii de aptitudini şi competenţe transversale, precum comunicarea sau munca în echipă (34 % au considerat că nu se predau aceste tipuri de competenţe).

În acelaşi timp, 82 % au afirmat că educaţia şi formarea profesională asigură competenţele căutate de către angajatori. Cei mai mulţi au fost de acord, de asemenea, că educaţia şi formarea profesională deschid uşa către profesiunile solicitate pe piaţa muncii (73 %) şi bine plătite (55 %). Majoritatea respondenţilor (56 %) cred că tinerii care au beneficiat de educaţie şi formare profesională au mai multe şanse să găsească un loc de muncă după încheierea studiilor decât cei cu calificări generale din învăţământul secundar sau superior.

De asemenea, aproximativ jumătate dintre respondenţi consideră că educaţia şi formarea profesională nu stimulează crearea de întreprinderi mici, în timp ce 36 % cred că da. Mai puţin de jumătate (48 %) dintre toţi participanţii cred că educaţia şi formarea profesională încurajează atitudinile ecologice, în timp ce 30 % afirmă contrariul.

Pe de altă parte, o mare majoritate susţin că educaţia şi formarea profesională contribuie în mod pozitiv la dezvoltarea economiei (83 %) şi că joacă un rol în reducerea şomajului (76 %). 80 % sunt de acord că educaţia şi formarea profesională contribuie la calitatea serviciilor din ţările lor.

Totodată, conform sondajului, familiile reprezintă în continuare principala sursă de informaţii pentru tineri atunci când fac alegeri educaţionale (47 % dintre tinerii între 15 şi 24 de ani afirmă că şi-au consultat familiile). La fel, situaţia educaţională a părinţilor reprezintă un factor important în alegerea copiilor lor: aproape două treimi dintre persoanele ale căror părinţi au absolvit o formă de educaţie şi formare profesională merg pe urmele acestora.

Internetul şi reţelele sociale online au o influenţă din ce în ce mai mare, cu 43 % dintre respondenţii între 15 şi 24 de ani care afirmă că au consultat aceste canale de informare. De asemenea, şcolile joacă un rol important în orientarea şi în furnizarea de informaţii.

Sursa: Comisia Europeană

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu