18 Decembrie, 2018

Şoferii care transportă contra-cost persoane fără a fi autorizaţi vor fi amendaţi!

Persoanele fizice/juridice care transportă contra-cost persoane cu ajutorul autoturismelor — fără a fi autorizate în acest sens — vor fi amendate, potrivit unui proiect de act normativ adoptat de Guvern.

Proiectul de lege adoptat în şedinţa din 26 august vizează modificarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere.

Prin proiectul de lege adoptat de Guvern se creează cadrul legal pentru sancţionarea persoanelor fizice/juridice care efectuează activităţi neautorizate de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, aşa cum este reglementat prin Legea nr. 38/2003, este precizat în anunţul Guvernului.

Definiţii (conform L 38/2003):

Transportul în regim de taxiServiciul de transport public de persoane, bunuri sau mărfuri asigurat contra-cost, pe bază de bon client, şi realizat în condiţiile prezentei legi.

Transportul în regim de închiriereServiciul de transport public de persoane asigurat contra-cost, pe bază de contract, achitat integral şi realizat în condiţiile prezentei legi.

Astfel, transportul în regim de taxi/închiriere poate fi executat doar de transportatori autorizaţi. Cei care vor încalca această prevedere vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 1000 şi 5000 de lei.

În nota de fundamentare (pdf) a proiectului (pdf) este precizat că măsura are drept scop:

- eliminarea efectelor negative majore asupra activităţii economice a întreprinderilor autorizate;

- eliminarea efectelor create asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplăţii taxelor şi impozitelor aferente activităţilor de transport rutier neautorizate desfăşurate de către persoane fizice sau juridice;

- eliminarea riscurilor ce privesc siguranţa circulaţiei rutiere ca urmare a efectuării unor activităţi de transport rutier de persoane neautorizate;

- eliminarea concurenţei neloiale pe piaţa transportului rutier de persoane efectuat prin utilizarea neautorizată a autoturismelor.

Notă: Proiectul de lege va fi înaintat Parlamentului. Pentru ca noile dispoziţii să se aplice, acesta trebuie adoptat de Parlament. Apoi, legea trebuie promulgată prin decret prezidenţial şi publicată în Monitorul Oficial.

SCURT ISTORIC AL PROIECTULUI

Ministerul Transporturilor (MT) a lansat iniţial proiectul în dezbatere publică în decembrie 2013, ca ordonanţă de urgenţă. Însă la scurt timp după publicare a fost retras de pe site-ul acestuia.

Un motiv care ar fi putut determina retragerea din dezbatere publică este interpretarea eronată a mai multor publicaţii de ştiri, care la acel moment au relatat că proiectul ar viza interzicerea transportării autostopiştilor.

Apoi, proiectul a fost lansat iar în dezbatere publică în iulie 2014, ca ordonanţă simplă, pentru ca Guvernul să-l adopte, în final, ca proiect de lege, în august 2014.

Surse: Guvern, MT, L 38/2003 | Foto: Free Images

comentarii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu