25 Septembrie, 2017

SINTEZĂ: Cele mai importante modificări legislative, aplicabile de astăzi, 25 iunie 2015

Începând de astăzi, 25 iunie 2015, intră în vigoare o serie de modificări legislative, cele mai importante dintre acestea referindu-se la protecţia gravidelor şi a mamelor la locul de muncă, reducerea vârstei de pensionare şi înscrierea elevilor la orele de religie.

Protecţia maternităţii la locul de muncă

Legea nr. 154/2015 modifică OUG nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, introducând noi precizări referitoare la măsurile de protecţie socială destinate gravidelor şi mamelor. Dintre acestea, vă reamintim de:

  • obligaţia angajatorului de a evalua orice risc pentru securitatea sau sănătatea salariatelor gravide, care au născut recent sau care alăptează şi de a consemna în rapoarte scrise rezultatele, alături de toate măsurile care trebuie luate referitor la securitatea şi sănătatea în muncă;
  • în cazul observării unor riscuri conform rezultatelor evaluării, obligaţia angajatorului de a modifica temporar condiţiile şi/sau a programul de muncă  sau de a repartiza salariata la un alt loc de muncă;
  • dreptul la concediul de risc maternal şi condiţiile acordării acestuia;
  • reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, în baza recomandării medicului de familie, dacă angajata nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său

Puteţi afla mai multe despre modificările aduse la OUG nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă de AICI.

maternitate1

Legea pensiilor şi reducerea vârstei standard de pensionare

Tot începând de astăzi, intră în vigoare şi Legea nr. 155/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, noul act normativ stabilind că şi persoanele cu un stagiu de cotizare sub 6 ani, dar de minim 2 ani, care au lucrat în grupa I de muncă, în condiţii speciale şi în alte condiţii vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare.

Puteţi afla mai multe despre modificările aduse la Legea pensiilor de AICI.

pensii_25iunie

Înscrierea la orele de religie se va face prin cerere scrisă

Legea nr. 153/2015 modifică art. 18 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, stabilind că elevii majori şi părinţii/tutorii elevilor minori care NU vor să facă ora de religie nu vor mai fi obligaţi să completeze o cerere în acest sens, aşa cum este reglementat la ora actuală. Aceste solicitări vor fi făcute doar de către cei care doresc să studieze disciplina.

În plus, potrivit noilor dispoziţii, schimbarea opţiunii de a studia orele de religie se va face tot prin cerere scrisă. În cazul în care elevul nu frecventează orele, situaţia şcolară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină.

edu_25iunie

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu