20 Noiembrie, 2019

Sindicatele din Educație pichetează Ministerul Muncii. Care sunt revendicările?

Proteste în Educație, unde mii de cadre didactice sunt nemulțumite de schimbările fiscale intervenite de la începutul anului, mai ales în cazul angajaților care se află în concediu medical, care pierd sume importante din venit.

Reprezentanții Federației Sindicatelor din Învățământ au anunțat pichete în fața ministerului Muncii, miercuri, între orele 13.00 – 15.00 şi joi, între orele 10.00 – 14.00, decizia fiind luată în urma transmiterii unor memorii cu toate probleme din educaţie identificate, la Guvern, la Ministerul Muncii, Ministerul de Finanţe și Ministerul Educaţiei.

FSLI solicită Guvernul renegocierea Legii cadru nr. 153/2017, prin care a fost stabilit raportul de 1/12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare fiind poziţionat între 1,64 şi 2,76, în treimea inferioară a grilei de salarizare: “Precizăm faptul că majorarea acordată la 1 ianuarie 2018 nu poate să acopere nici măcar rata inflaţiei, ceea ce face ca nivelul de trai al angajaţilor din educaţie să fie cât mai scăzut”, susțin sindicaliștii din Educație. Totodată, legea salarizării bugetarilor a creat discriminări între angajați, deoarece a dus la situații în care “personalul didactic necalificat este mai bine plătit decât personalul didactic calificat cu definitivat, grad didactic II sau chiar grad didactic I”.

De asemenea, alte mii de angajaţi din învăţământ aflaţi în concediu medical au fost afectați de măsurile fiscal bugetare, pentru că pierd sume importante din venit.

“Mii de angajaţi din educaţie sunt afectaţi de prevederile Codului Fiscal, prin care a fost stabilită noua formulă de calcul a salariului acordat în timpul concediului medical. Astfel, potrivit calculelor noastre, angajații din educație aflați în concediu medical pierd aproximativ 20% din venit. Cerem Guvernului să intervină de urgenţă pentru modificarea acestor prevederi, care lovesc inclusiv în bolnavii de cancer sau în femeile care tocmai au născut ori urmează să aducă pe lume un copil”, se mai arată în comunicatul FSLÎ.

De asemenea, sindicatele atrag atenția că lipsa dialogului social pentru rezolvarea acestor probleme pot duce la proteste de amploare în toată țara, în unitățile de învățământ. 

O altă revendicare se referă la modificarea Legii pensiilor, astfel încât cadrele didactice să se poată pensiona cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard.

“Nivelul de suprasolicitare neuropsihică, precum şi cazurile medicale, care îi împiedică pe colegii noştri să îşi desfăşoare activitatea la catedră în condiţii normale, impun crearea unui cadru legal adecvat acestei profesii”, conform sindicaliştilor.

Ai nevoie de Legea salarizării unitare? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu