12 Noiembrie, 2019

Sesizaţi orice incident de corupţie printr-o aplicaţie!

Rămânând în pas cu tehnologia, dar şi cu problemele cu care ne confruntăm zilnic, am descoperit o aplicaţie prin care pot fi sesizate fapte de corupţie. Aplicaţia InfoCorupţia poate fi descărcată gratuit de orice persoană care deţine un telefon sau o tabletă cu sistem de operare Android sau IOS, permiţând utilizatorului:

    • să sesizeze orice incident de corupţie/integritate de care ia cunoştinţă personal;
    • să informeze despre toate evenimentele anti-corupţie din Romania;
    • să se alature unei comunităţi anticorupţie.

Cum sesizezi corupţia prin InfoCorupţie?

Potrivit descrierii acestui produs, daca ţi se cere mita sau eşti victima unui abuz ca urmare a unui conflict de interese, poţi folosi aplicaţia în trei moduri diferite!

1. Poţi suna şi reclama cazul la un telefon verde (gratuit) anticorupţie

În funcție de domeniul în care ți s-a cerut mită, poți suna la Direcția Generală Anticorupție (pentru a reclama faptele lucrătorilor Ministerului Afacerilor Interne), la Direcția Națională Anticorupție, la Agenția Națională de Administrare Fiscală (pentru a reclama faptele lucrătorilor fiscali), la Ministerul Educației, Sănătății sau la Agenția Națională de Integritate.

2. Poți scrie o petiție la care vei primi un răspuns în maxim 30 de zile

Completând numele, adresa de domiciliu, datele din buletin și datele tale de contact (telefon, email), poți solicita prin intermediul InfoCorupţie oricărui minister, agenție sau consiliu județean din România să facă lucruri cât de poate de concrete (să corecteze abuzuri de care te-ai lovit, să schimbe reguli și proceduri abuzive, să inițieze investigații interne etc).

De asemenea, poți semnala incidente de integritate și poți cere să ți se comunice măsurile luate.

Ulterior trimiterii unei petiţii, după 30 de zile, aplicația InfoCorupţie îți va trimite automat un mesaj în care îți va reaminti că a expirat termenul de răspuns la petiție și în care te va informa ce ai de făcut în cazul în care nu ai primit niciun răspuns sau răspunsul primit este nesatisfăcător.

3. Poți posta anonim cazul de corupție pe piatadespaga.ro

Aplicația InfoCorupţie a fost dezvoltată în parteneriat cu piatadespaga.ro și îți permite să postezi de pe telefon direct pe piatadespaga.ro, completând un scurt formular cu informații despre domeniul în care ai dat mită, județul, orașul și instituția la care ai dat, valoarea mitei, forma în care ai dat mită (produse, bani etc) și gradul de mulțumire față de serviciile pe care le-ai primit în urma dării de mită.

Sursa: guvernmaibun.ro 

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu