21 August, 2019

Serviciul “Spaţiul privat virtual” este disponibil pe site-ul Fiscului. Cum te poţi înregistra?

Ministerul Finanţelor (MFP) a pus la dispoziţia contribuabililor serviciul online “Spaţiul privat virtual”. Prin intermediul acestuia se pot comunica electronic informaţii şi înscrisuri între Fisc şi persoanele fizice privind situaţia fiscală a acestora.

Serviciul online “Spaţiul privat virtual” este accesibil gratuit contribuabililor persoane fizice începând din 15 septembrie, iar mai jos găsiţi câteva informaţii succinte referitoare la folosirea acestuia.

Atenţie! Până la finalul acestui an, serviciul este disponibil doar pentru contribuabilii persoane fizice cu domiciliul fiscal în Bucureşti şi judeţul Ilfov. Serviciul va fi extins la nivel naţional din ianuarie 2015.

PROCEDURA DE ÎNREGISTRARE

Potrivit Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi persoanele fizice, identificarea electronică a persoanelor fizice se poate face cu:

certificate digitale calificate;

credenţiale de tip nume+parolă însoţite de coduri de autentificare de unică folosinţă.

Notă: Informaţii despre utilizarea certificatelor digitale calificate găsiţi în articolele 8-10 din procedura amintită mai sus.

Pentru a vă identifica electronic prin utilizarea de credenţiale de tip utilizator+parolă cu coduri de autentificare de unică folosinţă, trebuie să completaţi formularul de înregistrare disponibil aici.

anaf1

Pentru completarea formularului, este obligatorie furnizarea următoarelor informaţii:

- datele de identificare ale persoanei fizice: numele şi prenumele, CNP-ul, tipul actului de identitate, seria şi numărul actului de identitate, adresa de e-mail, numărul de telefon mobil;

- datele de identificare în mediul electronic: identificatorul utilizatorului, parola, întrebarea de siguranţă, răspunsul la întrebarea de siguranţă;

- modalitatea de verificare a datelor furnizate de persoana fizică.

Informaţiile care sunt furnizate în formularul de înregistrare trebuie verificate, iar acest lucru se poate face în două feluri (opţiunea este disponibilă în formular):

- fie prin aprobare online; (Adică persoana fizică indică o informaţie fiscală personală cunoscută numai de aceasta şi de MFP/ANAF, aşa cum este cerută de aplicaţia informatică.)

- fie prin aprobare la ghişeu. (Adică persoana fizică trebuie să se prezinte la un organ fiscal teritorial din subordinea ANAF-ului).

După completarea şi trimiterea formularului, cererea se înregistrează şi i se atribuie un număr de înregistrare, care este comunicat persoanei fizice.

În cazul aprobării online, informaţiile furnizate în formular sunt verificate şi validate, validarea fiind egală cu aprobarea cererii.

În cazul aprobării la ghişeu, persoana fizică trebuie să prezinte organului fiscal numărul de înregistrare primit la trimiterea formularului şi actul de identitate.

Potrivit Procedurii, în urma aprobării cererii, accesul la serviciul “Spaţiul privat virtual” este acordat în cel mult două zile lucrătoare de la verificarea corectitudinii informaţiilor, acest aspect fiind comunicat prin e-mail.

ACCESAREA SERVICIULUI

Autentificarea în “Spaţiul privat virtual” se face din colţul din dreapta-sus al site-ului ANAF. Se completează utilizatorul şi parola şi apoi se apasă butonul “Autentificare”.

După acest pas veţi primi prin e-mail un cod de siguranţă pe care trebuie să-l introduceţi în câmpul gol apărut în pagina web a site-ului Fiscului.

anaf2

DOCUMENTE CE POT FI COMUNICATE PRIN SERVICIU

În perioada septembrie – decembrie 2014, documentele care pot fi comunicate prin serviciul “Spaţiul privat virtual” sunt:

documente emise de organul fiscal şi comunicate contribuabilului:

- automat: decizii de impunere anuală aferente veniturilor realizate începând cu 2013 şi emise după 1 septembrie 2014;

-
la cerere: situaţia obligaţiilor fiscale de plată, nota obligaţiilor de plată, situaţia contribuţiilor de asigurări sociale declarate de către angajatori;

documente emise de contribuabil şi comunicate organului fiscal: cerere privind situaţia obligaţiilor fiscale de plată; cerere privind nota obligaţiilor de plată; cerere privind situaţia contribuţiilor de asigurări sociale declarate de către angajatori.

Notă: Potrivit MFP-ului, categoriile documentelor şi informaţiilor disponibile pentru comunicare vor fi extinse odată cu dezvoltarea la nivel naţional a noului serviciu.

Surse: ANAF, OMFP 1154/2014 | Foto articol: Free Images | Casete foto: Anaf.ro

comentarii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu