Senatul a adoptat miercuri un proiect de act normativ ce introduce o serie de modificări în Codul fiscal, printre acestea numărându-se şi deducerea integrală a primelor de asigurare voluntară de sănătate (AVS), în limita a 400 euro pe an, din impozitul pe veniturile din salarii sau asimiliate salariilor.
Astfel, contribuabilii ar urma să poată dispune asupra unei sume maxime de 33,3 euro lunar (echivalent lei) din impozitul pe salariu, pentru plata primelor de asigurare voluntară de sănătate. De reţinut că şi persoanele fizice care obţin venituri asimilate salariilor vor beneficia de aceste prevederi, în cazul adoptării propunerii legislative.
Proiectul de lege mai prevede că obligaţia calculării, reţinerii şi plăţii lunare a contravalorii primelor de asigurare voluntară de sănătate se determină la locul unde se află funcţia de bază şi revine exclusiv în sarcina angajatului, în momentul calculării impozitului lunar pe venitul din salarii, pe baza poliţei de asigurare şi a documentelor justificative emise de către asigurator, prezentate de angajat.
Iniţiatorii susţin, în expunerea de motive, că măsura ar urma să crească aportul adus de AVS în sistemul de sănătate:
“Începând cu anul 2009 angajatorii care achiziţionează poliţe de asigurare voluntară de sănătate pentru proprii salariaţi beneficiază de deducerea sumelor aferente primelor plătite de la baza de calcul a contribuţiilor sociale. Măsura a avut efecte fiscale benefice, piata AVS triplându-se în anul 2012 faţă de anul 2009. Pentru unii angajatori, oferirea unei AVS a devenit un avantaj comparative la recrutare şi un mijloc de retenţie a personalului. Cu toate acestea, AVS sunt încă departe de a aduce un aport vizibil în sistemul de sănătate. În plus, valoarea totală a primelor brute AVS subscrise a stagnat în ultimii trei ani, indicând nevoia unui nou impuls.”
Prevederile acestei iniţiative legislative nu se vor aplica însă decât după încheierea parcursului său legislativ în Parlament şi publicarea actului în Monitorul Oficial.
Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
Suficient de confuz,dar se mai negociaza.
Dar ce facem cu PENSONARII, adica o treime din populatia tarii. Ei cum se asigura voluntar ? iNCA DE MULT TIMP SE FAC ASIGURARI,UN FEL DE HIBRID,DE SANATATE,DAR NU SUNT PRIMITI DECAT CETATENII PANA LA 70 DE ANI.
Sunt tot felul de operatori care fac asigurari,sau abonamente la anumite clinici de sanatate,dar nu primesc COPII si PENSIONARII,considerand ca ei sunt cei mai vulnerabili la imbolnavire si implicit la cheltuieli – pe de o parte ; apoi acestia au veniturile mai mici. Voi nu aveti habar de principiul lui Ford,conform caruia baza asigurarilor de orice fel o constituie „solidaritatea” si de „legea lui Dragan” conform caruia „am vazut mai multe piei de miei decat de oi batrane ” !. Astept un raspuns pertinent,ca de vorbe m-am saturat. acad.C.M.