16 Decembrie, 2019

Senatul a adoptat majorarea amenzilor pentru gesturile obscene în public şi alte fapte de încălcare a ordinii publice

Amenzile pentru încălcarea ordinii publice, a normelor de conviețuire socială dar și a actelor de violență și gesturilor obscene în public vor crește, conform unui proiect legislativ adoptat de Senat în această legislatură. Actul normativ va fi trimis pentru votul final deputaților.

Potrivit proiectului de lege pentru modificarea art. 3 din Legea nr. 61/1991 privind ordinea publică, toate pragurile sancțiunilor aplicate pentru anumite norme încălcate vor fi dublate:

  • săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice;
  • deteriorarea, ridicarea sau mutarea, fără drept, a semnelor sau indicatoarelor de orientare turistică şi rutieră ori a celor care semnalează existenţa unui pericol pentru viaţa persoanelor
  • cerșetoria.

Legea actuală prevede amenzi cuprinse între 200 și 1.000 lei pentru astfel de fapte, iar prin proiectul legislativ sunt prevăzute amenzi între 400 lei și 1.200 lei.

De asemenea, în cazul în care săvârşirea în public de gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora sau aruncarea asupra unei persoane sau construcţii cu obiecte de orice fel, cu substanţe inflamante, iritant-lacrimogene, cu efect paralizant, corosive sau care murdăresc, dacă nu au rezultat vătămări ale integrităţii corporale ori pagube materiale, se produc în instituţii de învăţământ, sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate, sancţiunile aplicabile în prezent, cuprinse între 1.000 lei – 3.000 lei, vor fi majorate la sume cuprinse între 2.500 de lei şi 4.000 de lei.

Și amenzile pentru cerşetorie sau alarmarea publicului şi a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol fără motiv întemeiat, refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale sau lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol, cuprinse, în prezent, între 100 lei şi 500 lei vor creşte, pragurile fiind între 300 lei și 800 lei.

Sancțiunile aplicate pentru constituirea unui grup în scopul de a săvârşi acţiuni ilicite, contrare ordinii şi liniştii publice, organizarea sau participarea la jocuri de noroc neautorizate, prostituţie sau comercializarea armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate în magazinele neautorizate vor fi majorate de la 500 – 1.500 lei la 700 lei la 1.800 de lei.

În privința articolelor care prevăd sancționarea celor care provoacă sau participă la scandaluri și la tulburarea liniștii locatarilor în timpul orelor de odihnă, amenzile vor ajunge la sume cuprinse între 700 și 1.800 lei.

Proiectul legislativ a fost votat de 88 de senatori și va fi trimis Camerei Deputaților, forul decizional.

Ai nevoie de Legea nr. 61/1991 privind ordinea publică? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu