20 August, 2017

Senatul a adoptat modificările la programul „Prima Casă”

Senatul a adoptat în cadrul şedinţei de astăzi, 12 martie 2013, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 94/2012 în cadrul căruia sunt prevăzute modificări asupra implementării programului „Prima Casă”.

Astfel, printre măsurile noi se află şi aspectul care stabileşte că se poate schimba sau achiziţiona o altă locuinţă decât cea luată iniţial în cadrul programului, în cazul în care aceasta din urmă a fost grav deteriorată (vicii ascunse sau daune ca urmare a procedurii unui risc asigurat).

Totodată, este prevăzută şi posibilitatea achiziţionării unei a doua locuinţe în cadrul programului „Prima Casă” dacă se stinge creditul contractat iniţial.

În cazul provocării unor daune asupra locuinţei, ca urmare a producerii unui risc asigurat, de natură a o face improprie utilizării potrivit destinaţiei, beneficiarul va putea achiziţiona o a doua locuinţă în cadrul Programului, în cazul stingerii creditului contractat iniţial în cadrul Programului.

Prin locuinţă improprie utilizării în sensul Programului se înţelege locuinţa afectată de daune constatate şi evaluate la o valoare de cel puţin 50% din valoarea creditului acordat iniţial.

Conform notei de fundamentare a OUG nr. 94/2012, Programul Prima casă a fost implementat la nivelul anului 2009, într-un context în care persoanele fizice se confruntau cu dificultăţi în accesarea unui credit destinat achiziţionării/construirii unei locuinţe, dificultăţi care se datorau în principal lipsei garanţiilor solicitate de bănci în temeiul normelor de creditare proprii.

Prin programul „Prima Casă” s-au creat condiţii avantajoase de achiziţionare sau construire a unei locuinţe de către persoanele fizice eligibile, programul cunoscând până în prezent o dinamică semnificativă.

Odată cu creşterea numărului de garanţii acordate a apărut şi necesitatea reglementării unor aspecte legate de derularea garanţiilor acordate, respectiv au fost reglementate expres o serie de probleme, printre care exprimarea acordului Ministerului Finanţelor Publice/Finanţatorul în ceea ce priveşte preluarea finanţării garantate şi a dreptului de proprietate asupra locuinţei, acordarea dreptului de servitute etc.

Ordonanţa de urgenţă nr. 94/2012 pentru completarea art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind măsuri în vederea implementării programului „Prima casă” şi adoptarea unor măsuri în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de derulare a programului „Prima casă” a fost publicată la sfârşitul anului trecut în Monitorul Oficial nr. 878/2013.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare,  iar Senatul este prima Cameră legislativă sesizată

Sursa: Senatul României, Guvernul României

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu