Agenţia Naţională de Administare Fiscală (ANAF) a emis un comunicat de presă prin care anunţă că persoanele fizice impozabile înregistrate în scopuri de TVA pot utiliza drept perioade fiscale inclusiv semestrul sau anul calendaristic, conform art. 316 din noul Cod Fiscal.

Contribuabilii pot solicita:

  • utilizarea semestrului, dacă efectuează operațiuni impozabile doar în maximum trei luni calendaristice dintr-un semestru;
  • utilizarea anului calendaristic, dacă efectuează operațiuni impozabile doar în maximum șase luni calendaristice dintr-un an.

Pentru utilizarea ca perioadă fiscală a semestrului sau anului calendaristic, persoana impozabilă trebuie să depună o cerere justificată la ANAF, până pe 25 februarie a anului în care se exercită opţiunea.

În acest sens, s-a întocmit proiectul de Ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru aprobarea perioadei fiscale semestriale/anuale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care adaptează procedurile și noi modele de formulare utilizate în acest scop la prevederile noului Cod Fiscal.

Conform noii forme a procedurii, cererea se completează pe formularul 306 „Cerere privind utilizarea ca perioadă fiscală pentru TVA a semestrului sau anului calendaristic„, cod MFP 14.13.03.02/p, prevăzut în Anexa nr. 2 la ordin.

form306

Sursa foto: ANAF

Cererea va fi însoţită de documente din care să rezulte activitatea desfăşurată şi periodicitatea, respectiv:

  • declaraţie pe proprie răspundere privind activitatea efectiv desfăşurată;
  • balanţele de verificare întocmite pentru anul anterior, contracte sau comenzi, după caz;
  • jurnalul de vânzări întocmit pentru anul fiscal anterior;
  • alte documente relevante pentru luarea deciziei.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here