De săptămâna viitoare se majorează prețurile la asigurările obligatorii de locuințe. O nouă lege, care intră în vigoare în curând, va aduce schimbări semnificative în ceea ce privește sistemul de asigurări obligatorii împotriva dezastrelor (PAD).

Una dintre principalele modificări de Legea 115/2023, care modifică Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor, este obligativitatea privind înscrierea în Cartea Funciară.

Astfel, cei care nu dețin o astfel de poliță se vor lovi de mai multe impedimente care ulterior îi vor obliga să recurgă la aceste măsuri de precauție. Proprietarii nu vor putea schimba statutul locuinței și nu o vor putea înregistra în Cartea Funciară, dacă nu dețin o asigurare obligatorie a locuinței împotriva dezastrelor. Aceasta este prima sancțiune mai serioasă și aplicabilă pentru cei nu dețin PAD.

O altă schimbare este modificarea primelor și a sumelor asigurate, prin exprimarea acestora în lei. Mai exact, pentru casele construite din materiale moderne (locuințe de tip A), prima de asigurare va fi de 130 de lei (față de 20 de euro sau sub 100 de lei, cât e în prezent), iar despăgubirea maximă va fi de 100.000 de lei (față de 20.000 de euro). Pentru locuințele din paiantă sau alte materiale de acest fel (locuinție de tip B), prima va fi de 50 de lei și suma asigurată de 50.000 de lei.

De asemenea, această nouă lege introduce și posibilitatea încheierii de asigurări multianuale pentru proprietarii de locuințe. Cu toate acestea, pentru clădirile cu clasa de risc seismic I, opțiunea de a aplica pentru polițe PAD va fi restricționată, însă există alternative disponibile prin asiguratori privați.

Începând din 11 noiembrie, aceste modificări vor avea un impact semnificativ asupra proprietarilor de locuințe, într-un moment în care doar aproximativ 20% dintre casele din România sunt asigurate, conform datelor actuale.

Vezi aici Legea 260/2008

Vezi aici Legea 115/2023

Vezi aici alte articole despre asigurarea locuințelor

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here