15 Noiembrie, 2019

Screeningul medical preventiv ar putea deveni gratuit pentru asigurați

Parlamentarii vor dezbate o inițiativă legislativă care introduce, în materie de drepturi ale pacienților, noțiunea de screening, teste primare care evidențiază existența unor boli și implicit, descoperirea unor afecțiuni din vreme.

Propunerea legislativă prevede modificarea Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, prin introducerea gratuită a acestui tip de testare pentru persoanele asigurate prin Casa Națională de Sănătate, pe baza unei trimiteri de la medicul specialist, dar și în baza unei solicitări proprii.

Art. 1 – Se introduce o nouă literă, litera f), cu următorul cuprins:

f) prin screening se înțelege examinarea inițială, care constă în aplicarea unui ansamblu de procedee și tehnici de investigație în scopul descoperirii precoce a bolilor și evidențierii lor într-un stadiu incipient.

Art. 2 – Se introduce un nou articol, art. 2¹, cu  următorul cuprins:

Pacienții asigurați prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate au dreptul la investigații gratuite de screening la justa solicitare proprie din momentul încadrării în grupul de risc sau pe baza unei trimiteri de la medicul specialist.

Propunerea de completare a legii va fi dezbătută la Senat, prima cameră sesizată, urmând să fie apoi analizată în comisiile de specialitate și supusă votului din plenul Camerei Deputaților, pentru a fi adoptată.

Ai nevoie de Legea nr. 46/2003? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu