21 Februarie, 2018

Schimbările din Educaţie privind clasa pregătitoare

Potrivit incont.ro, Ministerul Educaţiei va introduce din septembrie 2012 clasa pregătitoare, în care prezenţa este obligatorie. Copiii vor învăţa jucându-se, nu vor exista note sau calificative.

Copiii care până la 31 august 2012 vor avea şase ani împliniţi sau cei care vor împlini această vârstă până la 31 decembrie 2012 vor studia în clasa pregătitoare.

Această măsură, prevăzută de Legea Educaţiei, a fost necesară deoarece, potrivit lui Daniel Funeriu, România are astăzi cea mai bătrână populaţie şcolară la debutul învăţământului obligatoriu din Europa.

O altă prevedere face referire la înscrierea copiilor la şcoală. Astfel, înscrierile se vor face conform unui calendar clar stabilit, iar părinţii vor putea să-şi înscrie copiii la şcoala pe care o doresc, existând transparenţă în ceea ce priveşte modul de înscriere în clasa pregătitoare.

Potrivit ministrului Educaţiei, dacă sunt mai multe opţiuni decât locuri disponibile pentru o anumită şcoală, se vor aplica criterii generale – existenţa unui grad de handicap, copii orfani, copii din familii monoparentale, copiii personalului din învăţământ sau şcolarizarea în acea şcoală a fraţilor sau surorilor – precum şi, dacă este cazul, alte criterii decise de şcoală şi validate de inspectorat. La fel ca şi în anii trecuţi, înscrierile oficiale vor începe în martie. Cum finanţarea urmează elevul, va exista competiţie între şcoli, ceea ce va duce inevitabil la creşterea calităţii.

De asemenea, Daniel Funeriu a ţinut să precizeze că sunt interzise segregări, teste sau examene, atât la înscrierea la clasa pregătitoare, cât şi la înscrierea în clasa I.

Copiii vor învăţa jucându-se

Părinţii vor fi informaţi cu multă atenţie asupra elementelor de programă, importante în momentul înscrierii, înscriere care va avea loc în luna martie 2012. Programele şcolare pentru copiii care vor intra în clasa pregătitoare sunt în ultima etapă de finalizare.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a precizat că în clasa pregătitoare copilul va învăţa prin metode adecvate vârstei tot ceea ce îi este necesar pentru a face faţă cu succes clasei I. El nu va da niciun test de evaluare şi nu va primi nici note şi nici calificative. Este posibil ca, pe parcursul anului şcolar, cadrul didactic să utilizeze modalităţi de încurajare şi de recompensare specifice vârstei, de exemplu buline de diferite culori.

Totodată, potrivit ministrului, evaluarea copilului se va face la sfârşitul anului şcolar sub forma unui raport scris, întocmit de învăţător. Din acest raport, părinţii vor putea afla care este gradul dezvoltării fizice şi psiho-intelectuale, a limbajului şi a comunicării, precum şi a dezvoltării capacităţilor de învăţare şi a atitudinilor faţă de învăţare ale copilului. Rolul raportului este să stabilească priorităţile pentru copil în clasa I.

În acelaşi timp, sălile de clasă din şcoli vor fi adaptate vârstei copiilor, în aşa fel încât să permită învăţarea prin joc şi pregătirea pentru clasa I, utilizând resurse de învăţare adecvate. Vor fi folosite resurse ale învăţării moderne, adaptate scopului clasei pregătitoare.

Ministerul Educaţiei a alocat în acest an un buget semnificativ pentru dotarea sălilor de clasă şi achiziţionarea materialelor, deşi responsabilitatea legală pentru aceasta revenea primăriilor.

Referitor la cadrele didactice care vor preda la clasele pregătitoare, acestea vor fi formate începând cu luna mai.

În săptămânile care urmează, părinţii vor primi materiale informative care vor răspunde tuturor întrebărilor lor privind clasa pregătitoare. De asemenea, în momentul înscrierii, părinţii vor primi, în premieră, un ghid cu tot ceea ce trebuie să ştie pentru şcolarizarea copilului.

Şcolile vor fi pregătite la 1 septembrie să preia clasa pregătitoare. În acest sens, foarte multe şcoli au pentru clasa I bănci reglabile şi scaune adecvate. Clasa pregătitoare va descongestiona grădiniţele, astfel mai mulţi copii de trei ani vor avea şansa unui loc la grădiniţă.  În prezent, peste 62% dintre elevii din clasa I au şapte ani, peste 5% au opt ani, iar 1% au nouă ani.

Conform incont.ro, România, la ora actuală, este una dintre ţările Uniunii Europene cu cea mai înaintată vârstă de începere a învăţământului obligatoriu. 11 ţări ale UE încep învăţământul obligatoriu înainte de vârsta de şase ani. Spre exemplu, Luxemburg, Irlanda de Nord încep la patru ani, Grecia, Cipru, Anglia, Malta, Olanda, Scoţia şi Ungaria încep la cinci ani. Toate celelalte încep învăţământul obligatoriu la vârsta de 6 ani.

Sursa: incont.ro

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu