22 Februarie, 2018

Scad preţurile la notari. Ministerul Justiţiei vrea să renunţe la tarifele minime impuse

Tarifele notarilor ar putea să scadă începând din aprilie, cel puţin pentru o parte dintre actele pe care le întocmesc. Ministrul Justiţiei a anunţat că vrea să renunţe de probă, pentru un an, la tarifele minime care nu permit nici unui notar să taxeze clientul mai puţin. Efectul ar fi scăderea onorariilor, datorită concurenţei între birourile notariale.

În acest sens, Guvernul a adoptat ieri un proiect pilot privind onorariile percepute de notari. Proiectul vizează liberalizarea tarifelor notarilor publici, dar şi crearea unei competiţii mai puternice între cabinetele notariale.

De asemenea, proiectul îşi propune să identifice o serie de lucrări şi acte notariale pentru care să nu mai fie perceput un onorariu minim stabilit de Ministrul Justiţiei la propunerea notarilor, ci să se aplice tarife stabilite pe baza unor referinţe.

Ministerul Justiţiei va elabora un proiect de lege în acest sens, dacă semnalele pe care le va avea în urma testării pieţei vor fi pozitive.

Având în vedere această situaţie, Ministerul Justiţiei va identifica până la data de 6 martie 2012 actele şi lucrările notariale care vor face obiectul proiectului pilot, iar până în luna aprilie 2012 va fi redactat proiectul de lege. Proiectul de lege urmează să fie actualizat în perioada următoare (6-12 luni), pe măsură ce Ministerul Justiţiei va primi un feedback pe baza unor chestionare care vor fi aplicate atât notarilor, cât şi cetăţenilor, pe marginea acestei măsuri.

Totodată, potrivit Ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, eliminarea onorariului minim ar putea fi aplicată pentru toate categoriile de servicii oferite de cabinetele notariale şi înlocuirea lor cu preţul de referinţă, dacă acest proiect pilot se va dovedi a fi de succes.

Proiectul se desfăşoară pe perioada unui an calendaristic şi este derulat împreună cu Consiliul Concurenţei şi Uniunea Naţională a Notarilor Publici.

În prezent, autentificarea unei procuri pentru cumpărarea sau vânzarea unei proprietăţi nu poate fi taxată cu mai puţin de 30 de lei, iar un act de partaj costă minimum 300 de lei.

Surse: Guvernul României şi incont.ro

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu