20 Aprilie, 2019

Salariaţii ar putea să muncească şi în zilele libere legale. Ce condiţii ar trebui să respecte angajatorii?

Angajatorii ar putea avea opţiunea de a desfăşura activitate şi în zilele libere legale, potrivit unei propuneri legislative care se află în consultare publică pe site-ul Senatului.

În prezent, prin Codul muncii sunt stabilite anumite zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Aceste prevederi nu se aplică locurilor de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, dar celelalte categorii de angajatori trebuie să le respecte.

Salariaţilor aflaţi într-o astfel de situaţie li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Sau, dacă angajatorul nu acordă zile libere, pentru munca din zilele libere legale se acordă un spor de cel puţin 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

În propunerea legislativă (pdf) care vizează modificarea Codului muncii se prevede că, pe lângă locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă, celelalte categorii de angajatori vor putea să desfăşoare activitate în zilele libere legale. Însă acest lucru se va face în baza unei informări către inspectoratele teritoriale de muncă pe raza cărora au puncte de lucru sau activităţi declarate.

Informarea respectivă va trebui să fie transmisă cu cel puţin 48 de ore înainte de zilele libere legale în care angajatorul are intenţia să desfăşoare activitate. Totodată, aceasta va include programul de lucru pentru zilele vizate şi un tabel cu numele şi acordul angajaţilor care vor munci în acele zile.

Potrivit propunerii legislative, salariaţii care vor munci în zilele libere legale vor primi un spor de 100% pentru fiecare oră lucrată sau vor beneficia de ore libere plătite — echivalent a dublul orelor lucrate — în următoarele 30 de zile.

Atenţie! Angajatorii care vor desfăşura activitate în zilele libere legale fără să informeze inspectoratele teritoriale de muncă vor fi sancţionaţi cu amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Potrivit expunerii de motive (pdf), prin intermediul noilor prevederi propuse, toţi angajatorii vor avea o bază legală pentru a desfăşura activitate în zilele libere legale, iar prin controalele care se vor efectua se vor putea depista şi sancţiona munca la negru şi evaziunea fiscală.

Astfel, inspectorii de muncă au posibilitatea de a centraliza cu uşurinţă situaţia angajatorilor care-şi desfăşoară activitatea în zilele de sărbătoare legală şi pot realiza controale la cât mai multe unităţi. Considerăm că prin aceste controale se va identifica şi sancţiona «munca la negru», evaziunea fiscală şi se vor atrage noi surse de venituri la bugetul de stat prin aplicarea amenzilor prevăzute prin prezenta propunere, explică iniţiatorii propunerii legislative.

Notă: În acest moment, propunerea legislativă este înregistrată la Senat (prima Cameră sesizată) pentru dezbatere. Pentru ca prevederile propuse să se aplice, proiectul trebuie adoptat de Parlament. Apoi, legea trebuie promulgată prin decret prezidenţial şi publicată în Monitorul Oficial.

CE ZILE LIBERE LEGALE AVEM

Conform Codului muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:

- 1 şi 2 ianuarie;

- prima şi a doua zi de Paşte;

- 1 mai;

- prima şi a doua zi de Rusalii;

- 15 august – Adormirea Maicii Domnului;

- 30 noiembrie – Sfântul Andrei;

- 1 decembrie;

- prima şi a doua zi de Crăciun;

- două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
comentarii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Comentarii

 • Răspunde
  victor
  septembrie 16 2014

  Cum ramane cu zilele de sambata cand se lucreaza in constructii desi legea spune clar ca nu se pot muncii mai mult de 48 de ore pe saptamana (in constructii se munceste 10ore/zi)?ITM este mana in mana cu patronii.Trebuie mai multe controale si amenzi pe tema aceasta

 • Răspunde
  GILI
  septembrie 16 2014

  DACA OBSERVATI “SIMBATA SI DUMINICA”NU SUNT SOCOTITE ZILE LIBERE LEGALE.ELE SUNT INCADRATE LA ZILE DE REPAUS SAPTAMINAL CE POT FI RECUPERATE IN ORICARE ZI A SAPTAMINII.
  DACA SE VA DA “LEGEA DUMINICALA EUROPEANA”LUCRURILE SE VOR LIMPEZI.TOATE LA VREMEA LOR!

 • Răspunde
  Dragos
  septembrie 16 2014

  Aiurea. Sa incerce sa starpeasca obiceiurile patronilor care isi exploateaza angajatii? Salarii si zile libere? Concedii? Nu cred…visati cu ochii deschisi

 • Răspunde
  Ecaterina
  octombrie 14 2014

  Asta e lege data pentru patroni – altfel spus, LIBER LA ABUZURI. Cineva a platit extrem de bine ca sa fie aprobata aceasta lege. Stie prea bine si ITM-ul de aceste abuzuri, dar continua sa taca. Isi ia frumos spaguta si asa isi cumpara inspectorii vile, masini si concedii peste mari si tari. Dar, Dumnezeu nu doarme. Vor plati cu totii la judecata. Ani de zile am facut statele de plata pentru salariati si stiu prea bine ce vorbesc. Daca faceam plangere penala pentru hartuirea la care am fost supusa din partea patronului, ajungeam la balamuc si tot nu primeam dreptatea. In justitia omeneasca nu primesti niciodata dreptate. Doar Dumnezeu este drept.

  • Răspunde
   octombrie 15 2014

   Bună ziua,

   Informaţiile din articol sunt preluate dintr-un proiect. Este cale lungă până la o posibilă adoptare.

 • Răspunde
  Oly
  martie 13 2016

  Eu tind sa cred si acuma dupa atitia ani Patronatul isi face legea in Romania ptr. ca sunt multe firme care nici la ora actuala nu respecta dreptul angajatului precum si sarbatorile legale,eu nu inteleg de ce li se permite sa faca ce vor ei?,ei nu trebuie sa respecte legi,DE CE LE PERMITETI???

 • Răspunde
  aprilie 30 2016

  Buna vreau sa stiu daca lucrez an turnus pot fi obligat sa lucrez an zilele de1/2zi de pasti.multumesc.

 • Răspunde
  Rio
  noiembrie 12 2016

  Cum ramane cu zilele de sambata cand se lucreaza in constructii desi legea spune clar ca nu se pot muncii mai mult de 48 de ore pe saptamana (in constructii se munceste 10ore/zi)?ITM este mana in mana cu patronii.Trebuie mai multe controale si amenzi pe tema aceasta

 • Răspunde
  marius
  august 14 2018

  buna seara am si eu o intrebare legat de zilele libere date de stat …un angajat are 2 zile libere obligatorii pe saptamana, dar daca angajatorul sau director de magazin ..din alea doua libere care beneficiaza pe saptamana il pune in ziua cand cade liberul de stat cate zile are angajatul in saptamana respectiva.

Scrie un comentariu