13 Noiembrie, 2019

S-a introdus o nouă obligaţie pentru televiziuni. Nerespectarea acesteia poate fi sancţionată cu amenzi de până la 200.000 de lei!

Programele de televiziune cu acoperire naţională şi locală au o nouă obligaţie: trebuie să asigure persoanelor cu deficienţe auditive dreptul de acces la serviciile media audiovizuale, conform unui act normativ intrat în vigoare recent.

Noile prevederi sunt incluse în Legea nr. 103/2014, care vine cu modificări la Legea audiovizualului nr. 504/2002. Noua lege se aplică din 9 octombrie 2014.

Astfel, pentru a se asigura dreptul de acces la serviciile media audiovizuale al persoanelor cu deficienţe auditive, serviciile de programe de televiziune cu acoperire naţională:
semnav
• vor interpreta în limbajul mimico-gestual şi prin titrare sincron în timpul unei durate programate de cel puţin 30 de minute din programele de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme politice şi/sau economice de actualitate din timpul zilnic de emisie;

• vor interpreta în limbajul mimico-gestual şi prin titrare sincron programele de importanţă majoră în întregime ori rezumatele acestora (programele vor fi însoţite de semnul de avertizare alăturat);

• vor avertiza verbal “Atenţie! Emisiune dedicată şi persoanelor cu deficienţe de auz”, însoţită de o menţiune ce va fi şi afişată static şi lizibil.

Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de L 103/2014 la L 504/2002. Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5.
modlegeaudioviz

De asemenea, serviciile de programe de televiziune cu acoperire locală:

• vor interpreta în limbajul mimico-gestual şi/sau prin titrare sincron în timpul unei durate programate de cel puţin 30 de minute din programele de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme politice şi/sau economice de actualitate din timpul zilnic de emisie;

• vor interpreta în limbajul mimico-gestual şi/sau prin titrare sincron programele de importanţă majoră în întregime ori rezumatele acestora (programele vor fi însoţite de semnul de avertizare de mai sus);

• vor avertiza verbal “Atenţie! Emisiune dedicată şi persoanelor cu deficiente de auz”, însoţită de o menţiune ce va fi şi afişată static şi lizibil.

Nerespectarea acestei obligaţii reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 200.000 de lei.
comentarii

Fara comentarii

Scrie un comentariu