Deputații au votat în unanimitate, cu 216 voturi „pentru” şi o singură abţinere, proiectul de lege privind înființarea Registrului naţional automatizat a persoanelor care au comis infracţiuni sexuale.
Registrul va cuprinde toate persoanele care au fost amendate penal sau condamnate pentru infracţiuni sexuale, de proxenetism, de exploatare a cerșetoriei, de hărţuire sau agresiuni de același gen asupra minorilor. Totodată, va fi păstrată evidența persoanelor fizice sancţionate, condamnate ori împotriva cărora s-au luat măsuri cu caracter penal ori administrativ, conform Codului penal, şi a celor faţă de care au fost dispuse măsuri procesual penale.
Și românii din străinătate condamnați pentru aceste infracțiuni vor fi înscriși în Registru, dar și cei născuți în străinătate, care ar putea veni în România.
Art. 2 – c) persoanelor născute în străinătate despre care s-au primit comunicări din partea autorităților competente ale altor state cu privire la săvârșirea unei infracțiuni din cele enumerate la art. 1 alin. (2) și cu privire la care sunt date că se deplasează sau că se pot deplasa pe teritoriul României.
Potrivit actului normativ, nu se înscriu în registru persoanele fizice care la data comiterii faptelor erau minore, cu excepţia cazurilor în care instanţa de judecată a dispus aceasta în mod expres în cadrul unui proces penal.
De asemenea, după ce au fost înscrise în Registru, persoanele respective sunt obligate să anunțe poliția de pe raza căreia domiciliază, nu mai târziu de 3 luni, iar poliția va face verificări la domiciliul persoanelor înscrise în registru, nu mai târziu de trei luni. Fotografierea persoanei înscrise în registru se face anual sau cu ocazia constatării schimbării înfăţişării persoanei.
Registrul va fi o evidență distinctă de cea a cazierului judiciar, în cadrul Sistemului Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar, constituit potrivit Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar.
Ai nevoie de Legea nr. 290/2004? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!