17 Februarie, 2018

România trebuie să înapoieze Comisiei Europene 12,5 milioane de euro din cheltuielile făcute în cadrul PAC

Comisia Europeană a anunţat astăzi că revendică o sumă de 414 milioane de euro de la statele membre, acestea fiind fonduri din cadrul politicii agricole a UE cheltuite incorect. România figurează printre cele 22 de ţări care au bani de returnat.

În comunicatul de presă se precizează că “Statele membre sunt responsabile cu efectuarea plăţilor şi cu verificarea cheltuielilor efectuate în cadrul politicii agricole comune (PAC), iar Comisia are obligaţia de a se asigura că statele membre au utilizat fondurile în mod corect. Banii revin la bugetul UE deoarece nu au fost respectate reglementările UE sau pentru că procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzătoare”.

României îi sunt imputate 12,5 milioane de euro pentru deficienţe ale controalelor privind eligibilitatea şi cheltuielile beneficiarilor, dar şi pentru deficienţe în aplicarea de sancţiuni în cadrul măsurii “modernizarea exploataţiilor agricole” (din cadrul FEADR).

Extras din tabelul anexat comunicatului de presă – corecţiile aplicate României (în milioane de euro):

Sectorul şi motivul aplicării corecţiei Valoarea corecţiei Valoarea impactului financiar net al corecţiei
Dezvoltare rurală – corecţie propusă pentru deficienţe ale controalelor privind eligibilitatea şi cheltuielile beneficiarilor, precum şi pentru deficienţe în aplicarea de sancţiuni în cadrul măsurii privind modernizarea exploataţiilor agricole 12,501 12,501
Dezvoltare rurală – corecţie propusă pentru controale incomplete privind parcelele şi registrele 5,199 2,960
Întârzierea plăţilor – corecţie propusă pentru întârzierea plăţilor 0,083 0,000

Ţara cu cea mai mare sumă datorată Comisiei este Anglia – 111,7 milioane de euro.

Sursa: Comisia Europeană

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu