17 August, 2017

România, noul preşedinte al Consiliului Executiv al Organizaţiei Mondiale a Turismului

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a anunţat că, în urma depunerii candidaturii în această toamnă, România a devenit preşedinte al Consiliului Executiv al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), conform unui comunicat de presă publicat pe site-ul instituţiei.

Decizia, adoptată cu unanimitate de voturi, a fost luată în cadrul celei de-a 94-a sesiuni a Consiliului Executiv al OMT, desfăşurată la Campeche, în Mexic.

Intenţia de a candida pentru această funcţie a fost anunţată la reuniunea Consiliului din luna iunie, în contextul în care România a deţinut succesiv, în ultimii trei ani, funcţiile de membru, vicepreşedinte şi prim-vicepreşedinte în cadrul acestui organism.

Conform declaraţie ministrul Eduard Hellvig, pe durata deţinerii preşedinţiei, de comun acord cu ceilalţi membri, se va urmări stabilirea şi dezvoltarea unei serii de proiecte ce vor contribui la atingerea obiectivelor OMT.

Totodată, votul în unanimitate în favoarea României, exprimat de membrii Consiliului Executiv al OMT, a fost perceput ca o confirmare a încrederii membrului acestui for în capacitatea reprezentanţilor ţării noastre de a gestiona agenda Organizaţiei.

Obţinerea funcţiei de preşedinte al Consiliului Executiv al Organizaţiei Mondiale a Turismului, cu un mandat cu durata de un an, până în toamna anului 2013, reprezintă, de asemenea,  şi o oportunitatea pentru promovarea României pe harta turistică mondială.

Consiliul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Turismului, format din 32 de state membre, este structura de conducere care coordonează activitatea organizaţiei în intervalul dintre sesiunile Adunării Generale şi asigură îndeplinirea activităţilor organizaţiei.

Organizaţia Mondială a Turismului este agenţia Naţiunilor Unite care coordonează promovarea la nivel internaţional a turismului responsabil, durabil şi accesibil. În prezent, OMT numără 155 de state membre cu drepturi depline, 6 membri asociaţi şi peste 400 de membri afiliaţi din sectorul privat, educaţional, asociativ şi public. Romania este stat membru fondator al OMT, din 1975, cu drepturi depline.

Structura Organizaţiei include, pe lângă Consiliul Executiv:

- Adunarea Generală, cu participarea tuturor membrilor, care se întruneşte o dată la doi ani;

- şase Comisii Regionale;

- Comitete specializate pe anumite problematici, precum buget-finanţe, statistici, pieţe şi competitivitate, dezvoltare durabilă, etica în turism;

- un Secretariat responsabil cu implementarea programelor OMT.

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu