12 Decembrie, 2018

REVISTA PRESEI: Surpriza Ministerului Turismului pentru hotelieri

  • Surpriza Ministerului Turismului pentru hotelieri. Obligaţia pe care o vor avea prin lege când vor caza turiştii
Ministrul Turismului Mircea Dobre vrea să introducă un sistem electronic de înregistrare a turiştilor care să elimine “completatul fişelor” în momentul în care un turist ajunge la recepţia unui hotel. Conform Mediafax, ministrul a mai declarat că se va realiza un sistem electronic şi toate unităţile de cazare din România vor fi legate la un server cu toate aceste date. Informațiile care vor fi valorificate apoi, pentru domeniul turismului, țin de numărul și circulaţia turiştilor în România, perioadele preferate, condițiile de cazare,  “aşa încât să ştii unde să-ţi prioritizezi investiţiile”,  a mai spus Mircea Dobre.  

  • Proiectul de lege privind achiziția corvetelor este pregătit și va fi prezentat Parlamentului în toamnă
Ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, a declarat că va transmite Parlamentului spre dezbatere, în această toamnă, proiectul de lege privind achiziția corvetelor pentru dotarea Forțelor Navale Române, documentul aflându-se în prezent în circuitul de avizare, la ministerele de resort. Conform Agerpres, proiectul a intrat deja pe circuitul de avizare la ministerele de resort și urmează să fie prezentat Parlamentului în această toamnă. Ministrul a mai precizat că strâns legat de acest program este programul de modernizare a fregatelor și a altor dotări care fac parte din tot ce înseamnă dotarea cu armament modern a flotilelor românești.  

  • Nicuşor Dan vrea să candideze pentru Primăria Capitalei în 2020: Dacă va exista o necesitate, vom face un partid
Fostul lider al USR, Nicuşor Dan, a declarant că îşi doreşte să candideze la Primăria Capitalei la alegerile din 2020, însă depinde dacă va fi sau nu într-un partid, informează News.ro. El a mai precizat că dacă există o “necesitate” la care să răspundă pentru electorat, ia în calcul şi înfiinţarea unei alte formaţiuni. Fostul candidat la primăria Capitalei, la alegerile din 2016, a criticat şi decizia USR de a organiza un referendum pentru fuziunea cu platforma lui Dacian Cioloş, catalogând demersul drept “ridicol, deoarece un partid nu poate fuziona cu un ONG, poate fuziona doar cu un alt partid“.

  • Începe războiul pentru controlul arbitrului pieței energiei. Ce se ascunde în spatele atacurilor lansate de Guvern și Parlament asupra ANRE
Premierul Mihai Tudose și vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, au lansat zilele trecute un atac fără precedent la adresa Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, ambii susținând că reprezentantii acesteia trebuie să se supună unei anchete parlamentare. Potrivit informatiilor HotNews.ro,  cei doi încearcă să impună ideea că ANRE este vinovat de prețurile uriașe ale energiei de pe bursă, chiar dacă cele mai multe informații din piață arată că scumpirile masive s-ar fi produs în urma unor jocuri incorecte ale marilor producători de stat, CE Oltenia și Hidroelectrica. Este luată în calcul chiar scoaterea ANRE de sub control parlamentar și revenirea ei în subordinea Guvernului, ceea ce ar însemna ca arbitrul pieței energiei să ajungă la mâna coaliției PSD-ALDE.

  • IMM-urile primesc de la stat, începând de astăzi, până la 55.000 euro pentru a-și vinde produsele și serviciile. Condițiile în care primesc banii
Întreprinderile mici și mijlocii pot primi de la stat, începând de mircuri, până la 55.000 euro, bani nerambursabili, pentru a-și vinde produsele și serviciile pe piață, ajutorul financiar acoperind 90% din diferite cheltuieli care vor fi considerate eligibile. Schema este valabilă până la 31 decembrie 2020, iar plățile vor fi efectuate până la 31 decembrie 2021. Bugetul total estimativ este de aprope 200 milioane lei. Profit.ro scrie că pentru acest an, bugetul este de circa 50 milioane lei.

  • Creşte numărul persoanelor fizice care au mai mult de 100.000 de euro în cont
În prima jumătate a anului 2017 s-au înregistrat 686 de noi deponenţi persoane fizice cu depozite mai mari de 100.000 de euro, potrivit datelor Fondului de Garantare al Depozitelor în Sistemul Bancar, citate de Economica.net. De la sfârşitul lui 2015 şi până în prezent numărul depozitelor de peste 100.000 de euro a crescut cu 5.182. Per total, creşterea depozitelor garantate de FGDB a fost de doar 0,9 miliarde de lei, bazându-se pe economii în valută. Valoarea depozitelor eligibile ale persoanelor juridice este în scădere. 
 
  • Carburanţii chiar s-au ieftinit când a fost eliminată supraaciza
Benzina şi motorina din România s-a ieftinit semnificativ de la începutul anului 2017, atunci când s-a eliminat supraacciza de 7 cenţi pe litru introdusă de Guvernul Ponta în 2014 şi când TVA a scăzut cu 1 punct procentual. Din datele grafice citate de Capital.ro,  reiese că 2017 a venit cu o ieftinire masivă, de circa 50 de bani pe litru, din supraacciză şi reducerea cotei TVA de la 20% la 19%. De asemenea, ultimele date Eurostat care includ România arată cum preţul benzinei şi motorinei a pierdut 10 cenţi, pe medie, adică 0,45 lei – efectul reducerii accizelor.

  • Consultanții miliardari Steinmetz și Silberstein au fost arestați în Israel pentru acuzațiile care li se aduc în România
Arestarea miliardarului israelian Beny Steinmetz, suspectat de fraudă și spălare de bani, împreună cu omul de afaceri Tal Silberstein este legată de cazul deschis împotriva lor în România, a anunțat poliția israeliană, conform presei centrale de la Tel Aviv, citată de Ziare.com. Investigatorul Avshalom Ahrak a confirmat în timpul audierii lui Steinmetz din fața Curții din Rishon Letzion, că acuzațiile care îi sunt aduse au legatură cu ilegalitățile de care este acuzat în România. Procurorii DNA au stabilit că Steinmetz ar fi finanțat un grup de crimă organizată care a urmărit să obțină o proprietate revendicată de Paul al României, grupul fiind coordonat, în România, de omul de afaceri Remus Truică.
 
comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu