18 Noiembrie, 2019

REVISTA PRESEI: Punctele de traumă aplicabile la RCA ar putea deveni valabile şi în caz de malpraxis sau accident de muncă

1. Proiect: punctele de traumă aplicabile la RCA ar putea deveni valabile şi în caz de malpraxis sau accident de muncă

Asigurătorii iau în calcul varianta de a solicita implementarea ghidului punctelor de traumă aplicabile în cazul poliţelor RCA şi pentru poliţele de malpraxis şi pentru accidentele de muncă, conform unor surse din piață, citate de Economica.net. Este vorba de acel ghid realizat de asigurători şi medicii de la Institul de Medicină Legală care formează o anexă la legea RCA, şi care va intra probabil în vigoare după apariţia unui ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi cel al Finanţelor, conform căruia un punct de traumă va valora două salarii minime brute pe economie, iar cuantumul punctelor de traumă pentru o mână sau un picior rupt urmează a fi stabilite prin tabelarul aprobat de cele două ministere.

2. Tarom și Compania Națională de Investiții, verificate de luni de Corpul de Control al premierului

Premierul Mihai Tudose a dispus ca începând de astăzi, Corpul de Control al prim-ministrului să facă verificări la TAROM și Compania Națională de Investiții, au declarat pentru Agerpres surse guvernamentale. Potrivit acelorași surse, premierul s-a aflat duminică la Palatul Victoria pentru discuții privind demararea celor două controale. De altfel, în ședința de guvern de vineri, prim-ministrul i-a atras atenția ministrului Transporturilor cu privire la pierderile înregistrate de TAROM și i-a promis o o “discuție personală” cu el și cu managerul companiei aeriene.

3. Executivul va investi 30 de milioane de lei în confortul demnitarilor. Din cauza pierderilor de 70 de milioane de lei, o parte din cheltuielile RA-APPS vor fi preluate de Guvern

O parte din cheltuielile RA-APPS vor fi preluate de Guvern, după ce Regia de Protocolului de Stat a pierdut anul trecut peste 73 de milioane de lei. Cheltuielile aferente bazei materiale de reprezentare şi protocol a Regiei vor fi asigurate de SGG, scrie România Liberă, care citează o ordonanță adoptată de Guvernul Tudose. În nota de fundamentare se estimează că aceste cheltuieli vor fi de 30,6 milioane de lei anual, pentru următorii 4 ani.  Fondul locativ de protocol este alcătuit, printre altele, din reşedinţe oficiale – pentru preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, prim-ministrul şi persoanele care au avut calitatea de şef al statului român. O altă categorie o constituie locuinţele de protocol – pentru persoanele care sunt alese sau numite în unele funcţii sau demnităţi publice, pe durata exercitării acestora, de exemplu membrii Guvernului.

4. Premierul promite că parlamentarii vor încasa pensiile speciale doar după ce vor face vârsta de pensionare

Premierul Mihai Tudose a precizat, duminică seara, într-o emisiune televizată, că parlamentarii vor încasa pensiile speciale doar după ce vor face vârsta de pensionare, scrie Ziare.com. “Pentru că toată lumea spune de parlamentari, spun eu de-acum: la parlamentari, acea pensie ocupațională, pensie specială, poți să ți-o iei după ce faci vârsta de pensie. Deci dacă un parlamentar a făcut un mandat la 30 de ani, nu înseamnă că la 30 de ani începe să ia pensie. La 6o și ceva de ani își ia pensia”, a mai spus Mihai Tudose.

5. Programul Operaţional Regional: Începe depunerea proiectelor de dezvoltare urbană

În cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale, vor fi deschise, luni, cinci sesiuni de depunere a proiectelor de dezvoltare urbană durabilă. Perioada de depunere a proiectelor este 21 august 2017, ora 10.00 – 31 decembrie 2017, ora 10.00, anunță Mediafax. În cadrul celor 5 apeluri pot fi depuse cereri de finanţare pentru proiecte care vizează reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă, reconversia şi refuncţionalizarea terenurilor şi suprafeţelor degradate, îmbunătăţirea regenerării fizice, economice şi sociale a comunităţilor marginalizate, creşterea calităţii infrastructurii în vederea asigurării accesului la educaţie şi sprijinirea participării părinţilor pe piaţa forţei de muncă, creşterea calităţii infrastructurii educaţionale relevante pentru piaţa forţei de muncă.

6. Proiect de hotărâre: Guvernul vrea să cumpere 4 corvete multirol la un preț de 1,6 miliarde de euro

Patru corvete multifuncționale vor fi achiziționate în termen de 7 ani, prima dintre ele urmând să fie furnizată în trei ani de la încheierea contractului, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern citta de Hotnews.ro. Ministerul Apărării Naționale a pus în dezbatere publică proiectul privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente programului esențial de înzestrare “Corveta multifuncțională”. Toate cele patru corvete urmează să coste 1,6 miliarde de euro.

7. Fructele, legumele şi laptele nu vor fi distribuite la începerea şcolii

Ministerul Agriculturii a anunţat că va elabora normele pentru distribuirea fructelor, legumelor, laptelui şi produselor din lapte, în 30 de zile lucrătoare de la data adoptării actului normativ, adică până la 29 septembrie a.c. Guvernul a aprobat Programul pentru şcoli, care unifică şi continuă Programul de încurajare a consumului de fructe şi legume în şcoli şi Programul “Lapte şi corn”, implementate la nivel naţional, scrie Adevărul.ro. Cu alte cuvinte, copiii nu vor beneficia de aceste produse proaspete de la începutul anului şcolar, ci mult mai târziu, după ce vor fi elaborate normele şi eventual efectuate licitaţiile pentru obţinerea produselor.

8. Prima eclipsă totală de soare în America va fi observată, luni, după 99 de ani. Baloane cu heliu vor transmite imagini în premieră mondială prin livestreaming de la 30 de kilometri altitudine

Pe 21 august, TVR transmite în direct cel mai important eveniment astronomic al anului, marea eclipsă americană, scrie News.ro. Un fenomen care, conform previziunilor CNN, va fi cel mai urmărit fenomen ştiinţific, depăşind în audienţă primul pas al omului pe Lună. Pe lângă faptul că vor lua parte la cel mai mediatizat show astral, telespectatorii vor beneficia de comentariu de specialitate asigurat de Dumitru Prunariu, de Alexandru Mironov, Cătălin Beldea, “vânătorul de eclipse”, cel care, de 12 ani, nu a ratat niciun astfel de fenomen.

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu