23 August, 2019

REVISTA PRESEI: Premierul, despre plata TVA defalcată: În prima fază va fi opțională, dar de la 1 ianuarie va fi obligatorie

  • Plângere prealabilă împotriva HG 291/2017 privind dreptul la pensie pentru grupele I-II
 Partidul Naţional Liberal a înaintat, miercuri, Guvernului României plângerea prealabilă împotriva HG nr. 291/2017, care modifică normele metodologice de aplicare a legii pensiilor, susţinând că limitează dreptul la pensie pentru persoanele care au lucrat în grupele I şi II de muncă. Conform Mediafax, principalul motiv al sesizării este faptul că hotărârea limitează dreptul la pensie pentru românii care au lucrat în grupele I şi II de muncă şi care s-au pensionat înainte de anul 2011. Liberalii mai susţin că în cazul în care Executivul nu corectează actul normativ în termenul legal, se vor adresa instanţelor de contencios administrativ pentru a suspenda aplicarea deciziei sau pentru anularea ei.
 
  • Premierul, despre plata TVA defalcată: În prima fază va fi opțională, dar de la 1 ianuarie va fi obligatorie
Premierul Mihai Tudose a declarat că după introducerea acestei măsuri, va urma o prima fază opțională, dar începând de anul viitor, va fi obligatorie plata defalcată a TVA. Conform Agerpres, prim-ministrul a mai explicat că firmele care în prezent nu plătesc TVA nu au cum să continue aceeași practică, iar procentul celor care sunt plătitori este destul de bun, de 75%. El a adăugat că TVA are două componente și că, în prezent, unele firme, după ce nu plătesc o perioadă TVA, intră în faliment.
 
  • Cumulul pensie-salariu ar putea fi stopat cel mai uşor printr-o lege, cu excepţii pentru profesori şi medici
 Problema cumulului salariului cu pensia în sectorul public ar putea fi reglementată printr-o lege care să prevadă şi excepţii de la stabilirea interdicţiei cumulului, precum unele cadre didactice sau medici. News.ro citează declarațiile prim-ministrului care a spus că nu se poate încălca dreptul la muncă al unei persoane, dar poate fi stabilită, prin lege, o interdicţie a cumulului dintre pensie şi salariu, cu excepţia sectorului public, unde ar trebui păstrate unele excepţii de la această interdicţie.
 
  • Munca la domiciliu/la distanță, reglementată de Guvern
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind reglementarea activităţii de tele-muncă, informează Hotnews.ro. Proiectul prevede ca tele-salariații nu au voie să facă ore suplimentare, iar angajatorul nu poate să oblige un salariat să facă muncă de la distanță în perioada de probă. Legea prevede obligativitatea introducerii în contractul individual de muncă a mențiunii că e vorba despre muncă la distanță, dacă e cazul. Odată aprobat, proiectul merge în Parlament pentru dezbatere și vot. 

  • Fiscul explică proprietarilor de mașini ce anume trebuie să facă pentru a-și primi înapoi taxa auto
Fiscul explică într-un comunicat, citat de Profit.ro, ce anume trebuie să facă proprietarii de mașini pentru a-și primi banii înapoi. Sumele pentru taxa auto trebuie restituite cel târziu până în martie 2019. Contribuabilii (persoane fizice și juridice) fac o cerere adresată ANAF și o depun, sub sancțiunea decăderii, până la 31 august 2018. La cererea de restituire trebuie anexate, în original sau în copie, documentul doveditor al plății taxei, precum și copiile cărții de identitate a vehiculului și a certificatului de înmatriculare.
 
  • Firmele, obligate să angajeze persoane cu handicap
Companiile vor fi obligate ca de la 1 septembrie să angajeze persoane cu handicap, nemaiputând opta să cumpere produse sau servicii ale acestora, pentru a compensa. Conform Adevărul, dacă nu respectă această regulă, vor trebui să plătească la buget de două ori mai mulţi bani decât în prezent. Guvernul intenţionează să modifice legea, începând cu 1 septembrie, în sensul că va elimina opţiunea angajatorilor de a cumpăra produse sau servicii de la persoane cu handicap. Aşadar, angajatorii vor rămâne doar cu obligaţia de a angaja persoane cu handicap sau cu plata unei sume la buget.
 
  • Guvernul a adoptat Legea vaccinării
Proiectul de lege privind organizarea şi finanţarea activităţii de vaccinare a populaţiei în România a fost adoptat, miercuri, de Guvern, se arată într-un comunicat al Executivului, citat de Economica.net. Statul român finanţează şi organizează activitatea de vaccinare în România şi, totodată, asigură vaccinuri eficace şi sigure, autorizate în mod corespunzător. Totodată, proiectul de act normativ instituie obligaţia vaccinării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Naţional de Vaccinare, precum şi cu cele administrate în situaţii epidemiologice speciale întregii populaţii sau unor grupuri de populaţie. Actul normativ ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018.
 
  • ASF a stabilit valoarea celebrului factor „N” pentru asigurările RCA
 Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat valoarea factorului „N”, aşa cum a fost stabilită de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, în conformitate cu Procedura privind gestionarea asiguraţilor RCA cu risc ridicat. Capital scrie că a rezultat o valoare a Factorului «N» de 1,3593, prin rotunjire rezultând o valoare finală a Factorului N de 1,36. Conform ASF, valoarea factorului „N” de 1,36 arată că o persoană care primeşte de la cel puţin trei asigurători diferiţi oferte ale căror prime de asigurare RCA sunt mai mari cu 36% faţă de tariful de referinţă aferent segmentului de risc din care face parte, este încadrată în categoria asiguraţilor cu risc ridicat şi poate să solicite BAAR o ofertă pentru încheierea unui contract RCA. Asiguraţii cu risc ridicat vor primi de la BAAR o ofertă al cărei preţ va fi calculat prin înmulţirea tarifului de referinţă cu 1,36 şi cu coeficientul aferent clasei de Bonus/Malus. 

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu