25 Septembrie, 2018

REVISTA PRESEI: Mamele cu trei copii s-ar putea pensiona mai repede

1. Mamele cu trei sau mai mulţi copii s-ar putea pensiona mai repede

Femeile cu trei sau mai mulţi copii ar putea să iasă la pensie mai devreme cu 6 ani, potrivit declaraţiilor ministrului Muncii făcute la o emisiune televizată marți seara şi citate de Hotnews.ro. “Vă spun că am întâlnit foarte multe persoane în această perioadă care mă întrebau, OK, de când se aplică? Adică, se aplică pentru mamele care au deja trei copii sau pe viitor, dar sunteți siguri că nu va veni cineva care să modifice legislația, pentru ca eu am doi copii și mă gândesc să mai fac un copil tocmai ca să beneficiez de această prevedere”, a mai spus Lia Olguța Vasilescu. Ministrul a precizat că aceste măsuri vor fi “amplu” discutate în țară cu organizațiile de pensionari, dar și cu alte categorii interesate de lege.

2. Guvernul pregătește un nou atac la pensiile private: vrea să taie jumătate din contribuțiile viitoare la Pilonul II

Ministerul Finanțelor vrea să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuția virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), au declarat pentru Profit.ro surse din piața de profil. Dacă va fi aplicată, măsura va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanților la acest sistem. Măsura ar urma să fie aplicată de anul viitor, au mai spus sursele citate. În primele discuții cu reprezentanții industriei de profil, Ministerul Finanțelor a propus și varianta mai dramatică de reducere a contribuției, de la 5,1% la 1%, ceea ce ar fi însemnat o diminuare de 80%.

3. Ministrul Muncii: Noua lege a pensiilor, gata în decembrie

La aceeași emisiune televizată, ministrul Muncii a mai anunțat că au fost finalizate mai multe variante ale noii Legi a pensiilor, care vor fi prezentate coaliţiei de guvernare pentru a fi aleasă cea finală, scrie Economica.net. Actul normativ va fi dezbătut public şi apoi trimis Parlamentului, astfel că ar putea fi adoptat în luna decembrie, dacă va fi semnat și de către preşedintele Klaus Iohannis. Vasilescu a precizat că mai multe variante au fost deja finalizate şi urmează o discuţie în coaliţia de guvernare. Întrebat dacă legea ar putea să se aplice din 2018, ministrul a spus că recalcularea va dura probabil până la mijlocul anului 2018, iar intrarea în vigoare va avea loc după acel moment.

4. Ministrul Justiţiei prezintă astăzi proiectul de lege privind modificarea Legilor justiţiei

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, prezintă, miercuri, proiectul de lege privind modificarea Legilor justiţiei, scrie News.ro. Anterior, Toader spunea că au fost propuse modificări de fond, şi nu de formă, şi că intenţionează să facă posibile şi modificări la proiectul de lege privind graţierea unor pedepse. Modificările la legile justiţiei vizează în principal trei texte de lege: legea privind statutul procurorilor şi judecătorilor, legea privind organizarea judiciară şi cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Printre modificările la legile justiţiei aşteptate de la ministrul Tudorel Toader se număra şi măsura supravegherii electronice, aşa-zisă brăţara electronică pentru inculpaţii aflaţi în arest la domiciliu sau sub control judiciar.

5. Ministerul Culturii invită românii să voteze online logo-ul Centenarului Marii Uniri de la 1918

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale invită românii să voteze la adresa www.centenar.cultura.ro/logo, începând de astăzi, identitatea vizuală ce va fi folosită pe materialele dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918. Mediafax citează un comunicat oficial al instituției în care se transmite că s-a organizat un concurs de idei la care s-au înscris trei agenţii din România, care au propus un total de 13 identităţi vizuale. Ministerul de resort invită cetățenii să aleagă  unul dintre aceste 13 logo-uri.

6. Din înțelepciunea ministrului Daea: Eu mănânc pepene acru în fiecare zi. (De ce?) D-aia!

Ziare.com publică un comentariu privind ultimele afirmații ale ministrul Agriculturii, Petre Daea, aflat în vizită “de producție” împreună cu președintele PSD, Liviu Dragnea, la ferme și domenii agricole din județul Călărași. Ministrul Agriculturii a fost atât de bucuros că producția este una excelenta, încât a anunțat că nu va mai mânca mai multe zile: “Stiți cum e cu norocul? Trebuie să-l cauți. (…) (Nu mai mănânc – n.red.) pentru că sunt bucuros că a ieșit soarele după o ploaie bună (…) și sunt bucuros să văd oamenii că au speranță și sunt bucuroși că lucrează și au speranță, indiferent de vârstă (…) De bucurie nu mai mănânc, da. Pai, dacă bucuria este profundă așa, s-ar putea ca zile să nu mai mănânc. (…) Eu mănânc pepene acru în fiecare zi. (De ce?) D-aia!”, le-a spus jurnaliștilor Petre Daea.

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Un comentariu

  • Răspunde
    Aura
    octombrie 25 2017

    Dar mamele care au fost obligate de regimul comunist sa faca minim cinci copii pt care Ceausescu facuse pensie fiecarei mame care avea de la trei copii in sus. pentru trei copii trei sute de lei patru copii patru sute de lei s.a.s.m.d.Multe femei azi au ani vechime putini pentru ca au crescut copii , si noua ni s-a promis pensia de mama pe viata , unde este aceasta pensie ? De ce nu s-a tinut cont cel putin cand am ajuns la varsa pensionari de nr de copii sa beneficiem de un spor.

Scrie un comentariu