23 Octombrie, 2019

REVISTA PRESEI: Legea dării în plată a ajuns la Curtea Constituțională şi copiile legalizate ar putea deveni istorie

1. Proiectul liniei de metrou 1 Mai-Otopeni, în dezbatere publică. Câte stații va avea magistrala?

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru linia de metrou Magistrala 6, 1 Mai – Otopeni, tronson 1, a fost postat pe site-ul PMB în vederea dezbaterii publice, până pe 29 iulie. Conform Agerpres.ro, din raportul de specialitate reiese că Magistrala 6 va avea următoarele stații: Pajura, Expoziției, Piața Montreal, Gara Băneasa, Aeroportul Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I. C. Brătianu, Aeroportul Otopeni. Traseul magistralei va acoperi zonele: Calea Griviței, Pajura, Bd. Poligrafiei, Piața Presei Libere și șoseaua București Ploiești.

2. Legea dării în plată a ajuns la Curtea Constituțională

Curtea Constituţională a fost sesizată în legătură cu legea dării în plată, în urma unui proces aflat pe rolul Judecătoriei Sectorului 6. Procesul, dintre banca Unicredit şi o persoana care dorea să înapoieze băncii locuinţa, a fost suspendat până la decizia CCR, scrie Mediafax. Unicredit a solicitat instanţei verificarea constituţionalităţii legii dării în plată, aceasta urmând să se judece la un termen stabilit de CCR.

3. Legea produselor românești din supermarketuri, verificată de C.E.

Comisia Europeană verifică dacă legea care obligă hipermarketurile să se aprovizioneze cu marfă românească, de lanț scurt, respectă sau încalcă legislația europeană privind libera circulație a mărfurilor pe piața comună a Uniunii Europene, a declarat, miercuri, pentru HotNews, un purtător de cuvânt al executivului comunitar. Reprezentantul Comisiei a dat exemplul Slovaciei, care a fost obligată, în noiembrie 2015, prin procedura de infringement, să schimbe o lege asemănătoare, care încălca principiul liberei circulații a mărfurilor.

4. Fiscul, la Tribunal. De ce câștigă companiile majoritatea proceselor cu ANAF

Circa 70% dintre procesele intentate de companii împotriva ANAF, după impunerile care urmează controalelor fiscale, sunt câștigate de mediul de afaceri, conform unor date citate de Ziare.com. Jurnaliștii fac o analiză a acestor dosare, cu problemele ridicate de companii, pe de o parte, și soluțiile posibile pentru astfel de conflicte în instanță, de cealaltă parte.

5. Ce spun finanțiștii despre scăderea constantă a leului din ultimele zile

Moneda naţională a scăzut constant, în ultimele zile, în raport cu principalele valute din piaţă, conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR).  Economistul Aurelian Dochia, citat de Bursa.ro, consideră că nu există “niciun fel de bază şi raţionalitate” pentru scăderea leului şi că totul are o componentă emoţională. Mai exact, a explicat el, evoluţia din ultima perioadă a monedei noastre a avut o traiectorie descendentă ca urmare a incertitudinilor legate de posibila ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE).

6. Cât costă să mergi cu trenul în Grecia?

CFR Călători va introduce, din 17 iunie până în 4 septembrie, o nouă rută de transport internațională, până în Grecia, prin Bulgaria: București Nord-Sofia-Salonic. Un comunicat al companiei citat de Business24 spune că un bilet pentru o călătorie dus București – Salonic costă aproximativ 45 euro la vagon de clasa a 2-a, 52,10 euro la vagon cușetă de 6 locuri și 58,50 euro la vagon de dormit de 3 locuri.

7. Copiile legalizate ar putea deveni istorie

Executivul lucrează la un act normativ prin care administraţia publică centrală să nu mai aibă dreptul să solicite copii legalizate de la cetăţeni. Măsura este parte a unui pachet legislativ prin care se vor elimina mai multe acte cerute cetăţenilor de către autorităţi. Printre acestea și desfiinţarea copiei legalizate, potrivit ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, citat de Digi24.ro.

Despre autor  ⁄ Marilena Nedelcu

Marilena Nedelcu este licenţiat al Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti şi jurnalist cu 20 de ani experienţă, în televiziune, în presa scrisă dar şi pe online.

Fara comentarii

Scrie un comentariu