• Guvernul impune plata CAS și CASS la nivelul salariului minim pentru angajații part-time. Ce categorii fac excepție
Guvernul a aprobat în ședința de joi un act normativ care va impune  ca în cazul contractelor part-time, plata CAS și CASS să fie la nivelul salariului minim pe economie, care este de 1.450 lei in prezent. Hotnews.ro scrie că excepție vor face studenții, elevii și pensionarii, pentru care angajatorii vor putea plăti în continuare CAS și CASS la nivelul salariului prevăzut în contractul part-time.

  • Ministrul Apărării: În situaţia modificării legii pensiilor militare, algoritmul de calcul trebuie păstrat. Pensiile în plată nu vor fi afectate
Asistăm la o plecare masivă din sistem a unor oameni care sunt la nivelul maxim de competenţă profesională şi care pot să aducă un plus organismului militar, i-a spus premierul ministrului Apărării, la începutul ședinței de guvern. Conform Economica.net, membrii Guvernului au stabilit să continue discuţiile cu Ministerul Muncii şi cu celelalte instituţii implicate, iar în cazul modificării legii pensiilor militare, algoritmul de calcul să fie păstrat. Totodată, valoarea pensiei nu va depăşi sută la sută din baza de calcul şi nu vor fi afectate pensiile aflate în plată, acestea rămânând la valoarea actuală.

  • ANAF propune ca aceste declaraţii fiscale să fie depuse numai în format electronic
Contribuabilii ar putea fi obligaţi să depună doar prin intemediul internetului principalele declaraţii fiscale, potrivit unui proiect de ordin iniţiat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), scrie Capital. Începând cu anul 2011, potrivit prevederilor Codului fiscal, formularul 112 ‘Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate’, se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanţă de către toate persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajator sau entităţi asimilate angajatorului, potrivit legii. De asemenea, și în cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal central se vor depune declarații electronice

  • Legea antifumat va fi modificată. „Spaţiul public închis” va fi redefinit
La un an şi jumătate de la aplicare, legea antifumat ar putea să fie modificată, anunță Digi24.ro. Preşedintele Camerei Deputaţilor a cerut deja să fie identificate zonele în care se pot amenaja noile spaţii pentru aleşii fumători, mai apropiate de birouri şi de sala de plen. Deputatul Daniel Fenechiu, cel care a mai făcut un proiect de modificare a Legii antifumat, a declarat că va realiza o nouă formă de proiect în sesiunea din toamnă a Parlamentului, pentru a redefini „spaţiul public închis”.

  • Membrii Guvernului vor avea un Cod de conduită
Executivul a aprobat, joi, prin memorandum, Codul de conduită al membrilor Guvernului României, anunță Agerpres. Documentul stabilește, între altele, că principiile generale care guvernează conduita miniștrilor sunt „supremația Constituției și a legii, prioritatea interesului public, profesionalismul, integritatea morală și transparența în exercitarea demnității publice”. Sesizările în legătură cu încălcarea Codului de conduită de către membrii Guvernului se aduc la cunoștința prim-ministrului, prin intermediul SGG.

  • Posturile din administraţia publică centrală vor fi auditate; angajările pe posturile vacante au fost suspendate
Guvernul a adoptat proiectul de ordonanţă prin care se suspendă, până la 31 decembrie 2017, ocuparea prin concurs a posturilor vacante din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale, cu excepţia unor categorii de personal, şi prin care se va face un audit de management în cadrul acestor instituţii. News.ro scrie că vor fi exceptați  înalţii funcţionari publici, posturile vacante din cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice nou-înfiinţate, personalul de specialitate din cadrul instituţiilor care au ca obiect de activitate gestionarea asistenţei financiare comunitare acordate României, personalul care desfăşoară activităţi aferente Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015-2023, posturile unice, angajații din diplomație, posturile temporar vacante, funcţiile publice de conducere generale şi specifice, funcţiile publice de conducere cu statut special şi posturile militare de conducere, posturile din cadrul aparatului sistemului judiciar şi personalul încadrat la cancelaria prefectului.

  • 200.000 de români au plecat din ţară în 2016. Economia României pierde încă 2 miliarde euro pe an din plecările în străinătate ale românilor
Peste 200.000 de români au plecat din România în 2016, în contextul în care în ultimii ani companiile au fost nevoite să majoreze salariile pentru a reţine o parte dintre angajaţi, pe fondul deficitului tot mai accentuat de personal. Mediafax citează o analiză economică și scrie că dacă toţi cei circa 200.000 de români care au emigrat anul trecut ar fi rămas în ţară şi s-ar fi angajat pe salariul mediu pe economie (de circa 730 de euro brut/ lună), în consum ar fi intrat circa 1,7 – 2 mld. euro pe an. 

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here