10 Decembrie, 2019

REVISTA PRESEI: Domeniile de internet “.ro” nu mai sunt gratuite

  • Sesiune extraordinară la Parlament pentru aprobarea ordonanţelor de Guvern adoptate săptămâna trecută
Biroul Permanent al Senatului va decide marţi convocarea sesiunii extraordinare, ca urmare a adoptării de către Guvern, săptămâna trecută, a ordonanţelor de urgenţă privind creşterea salariilor poliţiştilor, pensiile speciale ale militarilor, plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copiilor, dar şi transferul Elcen la Primăria Generală a Capitalei. Conform News.ro, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor se va întruni de la ora 11, urmând ca şedinţa de plen să aibă loc începând cu ora 15. Senatul va avea marţi doar o reuniune a Biroului Permanent, de la ora 14.
 
  • Foștii șefi ai statului pot folosi gratuit o locuință dacă reședința lor este în reparații
Persoanele care au avut calitatea de șef al statului român pot folosi gratuit o locuință, pe o perioadă de maximum 12 luni, dacă la imobilul care le este atribuit cu destinația de reședință au loc lucrări de reparații capitale, se arată într-o ordonanță de urgență a Guvernului. Conform Agerpres, persoanele care au avut calitatea de șef al statului român beneficiază pe durata vieții de următoarele drepturi: “folosința gratuită a unei locuințe de protocol și a unui spațiu pentru organizarea cabinetului de lucru, încadrat cu un post de consilier și un post de secretar, ambele atribuite cu destinația de reședință”; “folosința gratuită pe o perioadă de maximum 12 luni a unei locuințe, cu destinația de reședință, în suprafață de maximum 200 mp, în perioada executării lucrărilor de reparații capitale la imobilul atribuit cu destinația de reședință”.

  • Poliția se pregătește de luptă împotriva șoferilor vitezomani: și-a cumpărat 50 de radare cu laser
Inspectoratul General al Poliției Române cumpără de la firma Safety Camera System SRL București, unicul ofertant în cadrul unei licitații, 50 de radare cu unde laser, care vor măsura și înregistra viteza de deplasare a autovehiculelor. Profit.ro scrie că valoarea contractului este de 2,434 milioane de lei, fără TVA. Dispozitivele vor depista viteze de până la 320 km/h, în condiții de temperatură de cel mult 50 grade Celsius.

  • Coaliţia de guvernare pregăteşte interzicerea cumulării, la stat, a pensiei cu salariul. Interdicţia va funcţiona şi pentru actualii pensionari
Economica.net citează declarațiile liderului ALDE Călin Popescu Tăriceanu, care a anunţat că în coaliţia de guvernare s-a decis să se modifice legislaţia în vigoare astfel încât nimeni să nu mai cumuleze pensia cu salariul. Măsura va viza întreaga administraţie centrală şi locală şi nu va fi aplicabilă doar pentru viitor, ci din momentul intrării în vigoare. “Nu poţi să ai şi venituri salariale şi pensie. Dacă te simţi inapt pentru a continua munca şi vrei să te pensionezi, atunci te pensionezi”, a mai spus Tăriceanu, care a susținut că măsura va fi inclusă, cel mai probabil, într-un proiect de lege din partea Guvernului, dar “se pot face şi modificări pe OUG”.

  • Domeniile de internet “.ro” nu mai sunt gratuite. De la 1 martie, taxa anuală de mentenanță  va fi de 6 euro fara TVA
Consiliul de Administrație al ICI, institutul care gestionează domeniile de internet .ro, a aprobat, în data de 14 iulie, în urma consultării publice, introducerea taxei anuale de înregistrare și mentenanță, potrivit unui document obținut de HotNews.ro. Valoarea taxei anuale de mentenanță va fi de 6 euro fără TVA, pentru fiecare domeniu de internet .ro, începând cu 1 martie 2018, dar va exista o perioadă de grație de 5 ani.

  • ANRE, despre scumpirea energiei: Deficitul de ofertă e o deficienţă ce nu poate fi clarificată rapid
Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a anunţat că deficitul de ofertă pentru energie este „o deficienţă majoră care nu poate fi clarificată într-un timp mai scurt de 45 zile”, conform Mediafax. Totodată, instituția consideră că creşterea preţurilor de pe PZU în special, dar şi pe celelalte pieţe, „reflectă o funcţionare corectă a mecanismelor de piaţă concurenţială care asigură o corelare corectă a cererii cu oferta, în condiţiile meteorologice actuale, caracterizate de secetă severă şi lipsa vântului”. Şeful ANRE, Nicolae Havrileţ, a declarat, în ultimele zile, că majorările cumulate din următoarele câteva luni ar putea ajunge la 10 procente faţă de preţul actual.

  • Fostul ministru Fenechiu a fost eliberat condiționat, pe motiv că s-a purtat frumos și a scris cărți. Fostul senator se afla „în libertate” când a aflat vestea
Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost eliberat, luni, în urma deciziei Tribunalului Vaslui, după ce a stat trei ani și jumătate în închisoare, din pedeapsa de 5 ani și 6 luni. Conform România Liberă, Fenechiu a venit la penitenciar doar pentru a semna documentele de eliberare, acesta primind vestea în timp ce era acasă, învoit din închisoare. Deși nu a returnat niciun ban din prejudicial de milioane de euro, magistrații au considerat că Relu Fenechiu poate fi eliberat înainte de termen pe motiv că deținutul a avut o purtare bună în penitenciar și a scris mai multe cărți, considerate a avea valoare științifică.

Relu Fenechiu avea de executat o pedeapsă de cinci ani şi şase luni de închisoare, după ce magistraţii au contopit pedepsele din cele două dosare în care acesta a fost condamnat, respectiv dosarele „Transformatorul” şi „Siveco”.

comentarii
 
 

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu