1. ASF face o analiză a prăbușirii Bursei după gafa ministrului de Finanțe

Autoritatea de Supraveghere Financiară va face o analiză a efectelor pe bursă ale declarațiilor ministrului de Finanțe, Ionut Mișa, cu privire la desființarea Pilonului II de pensii, scrie Ziare.com. În 29 iunie, după audierea sa din comisiile reunite de Buget-Finanțe din Parlament, Ionut Mișa a afirmat că Guvernul va desființa Pilonul II de pensii. La câteva ore, el a precizat, prin intermediul unui comunicat, ca Pilonul II de pensii nu va fi desființat și nici naționalizat, subliniind că la Parlament a răspuns unei întrebări “care probabil a fost interpretată greșit”.

2. Guvernul înfiinţează Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare, care va unifica bazele de date privind fiscalitatea

Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare, structură informatică ce ar urma să unifice toate bazele de date legate de fiscalitate, cu susţinerea STS, va fi constituit, potrivit unui Memorandum adoptat în şedinţa de joi a Guvernului, citat de Adevărul. Centrul va fi înfiinţat până la 1 septembrie 2017, prin comasarea tuturor structurilor din minister şi instituţiilor subordonate cu atribuţii în tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. Pe termen scurt, respectiv pentru perioada 2017-2018, Planul de măsuri include desemnarea şi tratarea Sistemului Informatic al MFP ca infrastructură critică de interes naţional.

3. Condițiile în care firmele vor primi bani de la stat pentru site-uri, aplicații de mobil, sigle și acțiuni pe piețe din străinătate

Firmele vor primi bani de la stat pentru realizarea propriului site, a unei aplicații de mobil și a identității vizuale (marcă, siglă, slogan), precum și pentru acțiuni pe piețe din străinătate, dar într-un cuantum diferențiat în funcție de proiect și pe baza unor condiții a căror respectare va fi verificată prin controale pe teren. Profit.ro anunță că pentru programul de “internaționalizare” a firmelor, cu valabilitate pentru perioada 2017-2020 și un buget de 71 milioane lei, care a fost avizat de Guvern la începutul anului, s-au stabilit acum detaliile pentru derulare.

4. Guvernul a adoptat un proiect de lege care vizează acordarea unor drepturi pentru foștii șefi ai statului

Guvernul a adoptat joi un proiect de lege pentru acordarea de servicii medicale unor categorii de persoane și pentru completarea art. 2 din Legea 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român, se arată într-un comunicat al Executivului, citat de Agerpres. De asemenea, “prin acest proiect se creează cadrul legal pentru implementarea hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării care vizează asigurarea, la cerere, a unui control medical complet anual pentru persoanele care au avut calitatea de șef al statului român sau președinte al României și a modalității de finanțare a activității”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege.

5. Consilierul premierului vrea să impoziteze Biserica

Eugen Teodorovici, fost ministru de finanţe şi acum consilier al premierului Tudose, revine cu ideea impozitării veniturilor Bisericii Ortodoxe Române, scrie Economica.net, care citează declarațiile date unui post de televiziune. Mai exact, propunerea presupune identificarea, de comun acord cu BOR, a activităţilor economice care pot fi impozitate, banii să rămână tot în gestionarea Bisericii, dar să fie cheltuiţi în domenii pe care statul le decide, a mai explicat oficialul. Teodorovici a adăugat că sunt şi alte zone din care statul poate scoate bani, dar pe care Biserica „nu le îndrăgeşte”, iar în aceste condiţii „trebuie să înteleagă şi să aleagă”.

6. Zeci de mii de români îşi pot face succesiunea gratuit în acest an

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a alocat pentru acest an un buget de 1,2 mil. euro pentru plata succesiunilor derulate prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, care urmăreşte cadastrarea gratuită a tuturor imobilelor din România până în 2023. Potrivit calculelor agenției, citate de Capital, peste 21.000 de români îşi pot face succesiunea gratuit în acest an.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here