20 Septembrie, 2019

Regulamentul de ordine interioară al parchetelor

Regulamentul de ordine interioară al parchetelor (din 30.07.2014), aprobat prin Ordinul Ministerului Justiţiei nr. 2632/2014 şi publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 623bis din 26.08.2014 (M.Of. nr. 623bis/2014).

În vigoare de la 26.08.2014

TITLUL I
Dispoziţii generale

ARTICOLUL 1
Rolul Ministerului Public

(1)
 Ministerul Public este parte componentă a autorităţii judecătoreşti, iar atribuţiile sale sunt prevăzute în Constituţia României, republicată, în Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în alte acte normative.
(2) În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.
(3) Ministerul Public îşi exercită atribuţiile prin procurori constituiţi în parchete, în condiţiile legii.

ARTICOLUL 2
Structura şi organizarea Ministerului Public

(1)
 Structura şi organizarea Ministerului Public sunt prevăzute în Legea nr. 304/2004, privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în alte legi speciale.
(2) Din Ministerul Public fac parte: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, parchetele de pe lângă curţile de apel, parchetele de pe lângă tribunale, parchetele de pe lângă tribunalele specializate pentru minori şi familie, parchetele de pe lângă judecătorii şi parchetele militare, conform organigramei prevăzute înanexa la prezentul regulament.
(3) Parchetele militare sunt organizate după cum urmează: Secţia parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel Bucureşti şi parchetele militare de pe lângă tribunalele militare.

TITLUL II
Ierarhia funcţiilor din cadrul Ministerului Public

ARTICOLUL 3
Categoriile de personal

Parchetele din cadrul Ministerului Public funcţionează cu următoarele categorii de personal:
a) procurori;
b) personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor;

Regulamentul
este disponibil integral în Lege5 Online – soft de documentare legislativă realizat de Indaco Systems.


Foto: Stock Vault

comentarii

Despre autor  ⁄ Lege5

Ca profesioniști, cu toții ne dorim să identificăm modificările legislative rapid și să evităm erorile. Dacă până acum această activitate consuma timp și resurse, azi ne putem baza pe softul Lege5 pentru această sarcină. Având un motor de căutare performant, Lege5 procesează informația și oferă rezultate exacte la nivel de paragraf în câteva secunde. O performanță, dacă ținem cont de faptul că softul conţine o bază de date complexă: atât legislația românească și europeană, cât și jurisprudența românească și europeană. Lege5 a fost gândit pentru oameni activi și mobili. De aceea, am creat variante care se potrivesc oricărui dispozitiv şi stil de lucru. Click aici şi află mai multe.

Fara comentarii

Scrie un comentariu