21 Noiembrie, 2019

Reducerea numărului de membri ai CA-urilor din companiile cu acționar majoritar de stat

Mai mulți parlamentari au inițiat la Senat un proiect de lege pentru reducerea numărului de membri ai consiliilor de supraveghere, consiliilor de administrație, directorate, din regiile autonome și companiile cu acționar majoritar de stat, deoarece indemnizațiile acestora sunt exagerat de mari, iar numirea lor se face strict de criterii politice, nu profesionale.

Inițiatorii mai susțin, în expunerea de motive a actului normativ, că “Guvernul a deturnat sensul în care aceste persoane ar trebui să contribuie la eficientizarea activității, deoarece structurile au devenit doar supradimensionate, cu o povară financiară nejustificat de mare”.

Astfel, se propune reducerea acestor membri în toate CA-urile, iar una dintre persoanele fizice numite într-o astfel de funcție să nu poată exercita mai mult de un singur mandat.

Ordonanța de urgență nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice

Art. 5 – (1) Regia autonomă este administrată de un consiliu de administrație, format din 3-5 persoane.

Acești membri ar fi – un reprezentant al Ministerului de Finanțe, unul al autorității publice tutelare și între 1 și 3 persoane cu experiență în administrare și management privat, dar care nu pot fi funcționari publici sau alte categorii de personal din cadrul autorității publice tutelare sau din cadrul altor instituții publice.

Art. 33 – O persoană fizică poate exercita un singur mandat de administrator și/sau de membru al consiliului de supraveghere în societăți sau întreprinderi publice al căror sediu se află pe teritoriul României. Această prevedere se aplică în aceeași măsură persoanei fizice administrator sau membru al consiliului de supraveghere, precum și persoanei fizice reprezentant al unei persoane juridice administrator ori membru al consiliului de supraveghere.

Pentru a intra la dezbaterile din Senat, prima cameră sesizată, proiectul are nevoie de punctul de vedere al Guvernului, care va fi dat, cel mai probabil, după vacanța parlamentară.

Ai nevoie de OUG nr. 109/2011? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu