Cetățenii pot solicita ori de câte ori este nevoie sprijinul structurilor montane, fie prin contact direct, fie prin apelarea numărului unic de urgențe ‘112’, arată Jandarmeria într-un comunicat.

LegeStart.ro vă recomandă și cunoaștere Codului internațional de semnalizare pe munte în caz de pericol.  Acest cod a fost adoptat de Congresul Uniunii Internaționale a Asociațiilor Alpine (U.I.A.A.), care a avut loc la Paris în 1937 și este folosit de turiștii din întreagă lume.

Semnalele emise în caz de pericol sunt de trei feluri: luminoase, vizuale și acustice.

  1. semnalele luminoase: Noaptea se lansează cu ajutorul unei lanterne, a unui felinar, a unui foc de tabără, primus, etc, iar ziua cu ajutorul unei oglinzi.
  2. semnale vizuale: În afară de semnalele luminoase, se pot execută semnale vizuale prin fluturarea unei eșarfe sau a altor obiecte de îmbrăcăminte.
  3. semnale acustice: Strigăte, fluierături, lovirea unor obiecte metalice (piolet, bețe de cort, ceaun, linguri, farfurii de tablă, etc.)

Se lansează câte 6 semnale, din 10 în 10 secunde, timp de un minut; între grupurile de 67 semnale se face o pauză d eun minut. Pentru răspuns se utilizează 3 semnale pe minut, urmând un minut de pauză.

În cazul în care turistul aflat în stare de pericol se află într-un refugiu alpin sau în vecinătatea lui, da alarmă ridicând fanionul roșu, aflat obligatoriu în dotarea adăpostului. Toate cabanele trebuie să aibă în dotare trusă medicală și să constituie, în caz de accident, puncte de anunțare pentru intervenții salvamont.

comentarii

LEAVE A REPLY

Adaugă comentariu!
Adaugă nume aici