Începând din 8 aprilie, persoanele fizice interesate să-şi caseze maşinile vechi se pot înscrie în programul “Rabla 2014”, potrivit unui anunţ al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).
În acest an, pentru persoanele fizice sunt disponibile 17.000 de tichete, prima de casare fiind de 6.500 de lei. Pentru persoanele juridice şi instituţiile publice au fost alocate 3.000 de tichete.
Faţă de anii precedeţi, în 2014 vor fi acceptate în program maşinile cu o vechime de cel puţin opt ani, iar tichetele vor fi alocate electronic, urmând ca persoanele fizice să se adreseze direct producătorilor/dealerilor.
» Notă: Lista completă a producătorilor/dealerilor validaţi în program este accesibilă AICI (PDF), iar lista completă a colectorilor autorizaţi este accesibilă AICI (PDF).

CUM SE OBŢINE PRIMA DE CASARE

Paşii de urmat în vederea obţinerii primei de casare şi cumpărării unei noi maşini prin intermediul programului “Rabla 2014”:
1. Alegerea unui producător/dealer validat de la care va fi cumpărată maşina nouă.
2. Prezentarea la dealerul ales pentru înscrierea în program.
3. Introducerea în aplicaţia PSIPAN de către producător/dealer a informaţiilor referitoare la proprietar şi maşina uzată şi eliberarea notei de înscriere. Verificarea informaţiilor se confirmă/infirmă de către AFM în cel mult cinci zile.
4. Dacă AFM-ul confirmă corectitudinea informaţiilor, producătorul/dealerul îi transmite proprietarului că se poate prezenta la un colector autorizat, pentru a-şi casa maşina uzată şi a obţine certificatul de distrugere, şi apoi la Poliţie, pentru radierea maşinii. Atenţie! Casarea şi radierea trebuie făcute în cel mult cinci zile, altfel proprietarul pierde tichetul.
5. Prezentarea la producător/dealer pentru completarea dosarului de participare cu certificatul de distrugere şi cel de radiere. Atenţie! Din acel moment, beneficiarul primei de casare va avea la dispoziţie 25 de zile ca să finalizeze contractul de achiziţie pentru noua maşină şi să dea avansul. Depăşirea termenului duce, de asemenea, la pierderea tichetului.
6. Emiterea de către producător/dealer a facturii de livrare a noii maşini — în cel mult 90 de zile de la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare.
Informaţii mai detaliate puteţi găsi în Ghidul programului Rabla 2014.

CONDIŢII PENTRU A BENEFICIA DE PRIMA DE CASARE

Conform informaţiilor disponibile în Ghidul de finanţare, obţinerea primei de casare de către proprietarul persoană fizică se face prin îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
are domiciliul/reşedinţa în România;
nu are obligaţii de plată la bugetul local;
s-a înscris la un producător validat pentru a cumpăra un autovehicul nou şi a obţinut nota de înscriere;
a predat autovehiculul uzat unui colector autorizat şi a obţinut certificatul de distrugere;
a radiat din evidenţa circulaţiei autovehiculul uzat şi a obţinut certificatul de radiere;
a prezentat producătorului validat dovada distrugerii şi a radierii din evidenţa circulaţiei a autovehiculului uzat;
a cumpărat autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.
Atenţie! Proprietarul persoană fizică poate să cedeze unei alte persoane dreptul de a beneficia de prima de casare. Acest lucru se poate face la prezentarea la producător/dealer pentru înscrierea în program.
» Notă: Ghidul de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional poate fi accesat integral AICI.

1 COMENTARIU

  1. La succesiunea prin judecatorie,cu buna intelegere,putem cere ca hotararea sa tina loc de act autentic perfectare vanzare-cumparare pentru partile din dosar deoarece n-avem bani prin notariat(pt plata onorariului notarial)?Avem pensii mici de 520-570lei,iar mama de 820lei si nu ne permitem prin notariat.Va multumim anticipat!Succes in activitatea dumneavoastra!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here