Propuneri privind modificarea impozitului pe venit

Mihai Sintescu
09 noiembrie 2016 4 min read
Reglementările actuale privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor prevăd posibilitatea persoanei juridice romane nou-infiinţate care, la data înregistrării în registrul comerţului, are subscris un capital social reprezentând cel puţin echivalentul...

Într-un material anterior am făcut o primă semnalare, privind impozitul pe profit, astfel după cum rezultă dintr-un amplu proiect de modificări la Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală, printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă promovat de MFP pe data de 4 noiembrie.

De această dată, iată ce modificări la Codul fiscal sunt preconizate cu privire la veniturile microîntreprinderilor şi impozitul pe venit, în general.

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor

Reglementările actuale privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor prevăd posibilitatea persoanei juridice romane nou-infiinţate care, la data înregistrării în registrul comerţului, are subscris un capital social reprezentând cel puţin echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro, să opteze pentru aplicarea prevederilor din Codul fiscal referitoare la impozitul pe profit.

Proiectul iniţiat de MFP propune modificarea prevederilor actuale în sensul diminuării limitei capitalului social al microîntreprinderilor de la 25.000 euro la 45.000 lei, pentru care se poate aplica opţiunea pentru plata impozitului pe profit. În acest context, se reglementează şi situaţia persoanelor juridice care au nivelul capitalului social de 25.000 euro, şi care au optat pentru plata impozitui pe profit, în sensul că, după intrarea in vigoare a acestor prevederi, îşi menţin statutul de plătitor de impozit pe profit chiar dacă nivelul capitalului se reduce până la noua limită de 45.000 lei.

De asemenea, se propune introducerea unor prevederi potrivit cărora opţiunea pentru plata impozitului pe profit să poată fi aplicată şi de către microintreprinderile existente care au sau işi majorează capitalul social pană la noua limită de 45.000 lei, similar persoanelor juridice romane nou infiinţate. 

Impozitul pe venit

Venituri neimpozabile pentru perioada de şcolarizare în învăţământul tehnic şi profesional. În prezent, dispoziţiile din Titlul IV „Impozitul pe venit” din Codul fiscal prevăd că bursele, premiile şi alte drepturi sub formă de cazare, masă, transport, echipamente de lucru/protecţie şi altele asemenea primite de elevi pe parcursul invăţămantului profesional şi tehnic nu sunt cuprinse in categoria veniturilor neimpozabile.

Reglementările fiscale actuale prevăd neimpozitarea veniturilor reprezentand burse primite de persoanele care urmează orice formă de şcolarizare sau perfecţionare în cadru instituţionalizat.

Prin propunerile de modificare se includ în categoria de veniturilor neimpozabile bursele, premiile şi alte drepturi sub formă de cazare, masă, transport, echipamente de lucru/protecţie şi altele asemenea primite de elevi pe parcursul invăţământului profesional şi tehnic, potrivit reglementărilor legale in domeniul educaţiei naţionale. 

Cheltuieli deductibile. Potrivit propunerilor avansate, ar urma să fie considerate cheltuieli deductibile la stabilirea venitului net anual determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, cheltuielile efectuate pentru organizarea şi desfăşurarea invăţământului profesional şi tehnic, potrivit reglementărilor legale în domeniul educaţiei naţionale

Declararea veniturilor cu reţinere la sursă. Potrivit Notei de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă, prevederile actuale privind obligaţiile declarative ale plătitorilor de venituri cu reţinere la sursă, generează confuzii în ceea ce priveşte termenele de depunere atât a declaraţiilor lunare/trimestriale, cât şi a celor anuale. De asemenea, plătitorii de venituri cu reţinere la sursă realizate din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală, din pensii, din arendare, precum şi venituri din asocierea unei persoane fizice cu o persoană juridică plătitoare de impozit pe profit sau de tip microîntreprindere, depun în cursul anului declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate - formular 112, iar în anul următor şi declaraţia informativă - formular 205 ce conţine informaţii care au fost deja declarate în formular 112.

Propunerile propun revizuirea prevederilor privind obligaţiile declarative ale plătitorilor de venituri cu reţinere la sursă, în sensul clarificării termenelor de depunere a declaraţiilor şi eliminarea obligaţiei de a depune declaraţia anuală referitoare la calculul şi reţinerea impozitului pe fiecare beneficiar de venit de către plătitorii de venituri cu reţinere la sursă, pentru veniturile din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală, din pensii, din arendare, precum şi venituri din asocierea unei persoane fizice cu o persoană juridică plătitoare de impozit pe profit sau de tip microîntreprindere.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo
b b