Propuneri de modificare la Codul Muncii: Pauză de masă de 60 de minute, în spaţii adecvate

Traian Dobre
05 octombrie 2016 3 min read
Dreptul la pauza de masă într-un loc adecvat este argumentat prin referirile la îmbolnăvirile frecvente ale angajaților din cauza locurilor de muncă ce nu oferă condiții igienice și sănătoase...
Două inițiative legislative noi prevăd ca masa de prânz a angajaților să fie de 60 de minute, iar angajatorii, indiferent că sunt companii private sau instituții, să le ofere oamenilor spații dedicate pentru a servi masa. Dreptul la pauza de masă într-un loc adecvat este argumentat prin referirile la îmbolnăvirile frecvente ale angajaților din cauza locurilor de muncă ce nu oferă condiții igienice și sănătoase:

“Angajatorii trebuie să fie mai responsabili în relația cu angajații și să se preocupe de asigurarea unor condiții sănătoase. Pauza de masă este un element cheie în acest context. Pauzele au rolul de a deconecta angajatul de stres și pot contribui la o stare mai bună a angajatului, și un randament mai mare.”

Codul Muncii. Capitolul 2, Secțiunea 1. Pauza de masă și repausul zilnic

Art. 134

„(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariații au dreptul la o pauză de masă, cu o durată de cel puțin 60 de minute, după minim 4 ore consecutive de muncă și maxim 6 ore, precum și la alte pauze de recreere a căror durată și frecvență sunt stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.”

Dacă productivitatea muncii are legătură directă cu durata pauzei de masă, conform celei de-a doua inițiative legislative, lipsa spațiilor în care se pot depozita și pregăti mesele de prânz este o altă problemă pe care angajatorii trebuie să o rezolve: “Pauza de masă este de multe ori insuficientă pentru ca angajatul să poată ajunge la o locație din afara locului de muncă, să comande, să mănânce și să se și întoarcă în timp util.

Astfel că toate societățile, de stat sau private, care au mai mult de 100 de angajați, trebuie să amenajeze astfel de spații sau cantine pentru angajați. Iar cele care au mediu toxic trebuie să găsească astfel de locații în incinta lor, indiferent de numărul angajaților.

Codul Muncii. Titlul V. Sănătatea și securitatea în muncă. Capitolul IV. Sănătatea alimentară

Art. 191

„(1) Orice companie cu peste 100 de angajați, companiile de producție, precum și cele care presupun lucrul în medii solvente și toxice, indiferet de numărul de angajați, sunt obligate să pună la dispoziția angajaților săi cantine, săli de mese sau chicinete pentru servirea mesei, în timpul pauzei de masă, în condiții de igienă și sănătate.”

Spațiile trebuie să fie dotate corespunzător, cu utilități pentru depozitarea și încălzirea alimentelor. Iar în cazul cantinelor, modificarea legii se referă la obligativitatea răspunderii angajatorului privind calitatea și siguranța hranei puse la dispoziție, dar și de repararea sau înlocuirea echipamentelor în toate cazurile.

Cele două proiecte de modificare a Codului Muncii sunt în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată. Ca să fie adoptate, ele trebuie votate ulterior și în Camera Deputaților.

Ai nevoie de Codul Muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo