17 Februarie, 2018

Propunere PE: Constituirea Uniunii Bancare

Parlamentul European a anunţat că astăzi, 26 septembrie 2012, va fi demarat procesul de examinare a recentelor propuneri ale Comisiei pentru afaceri economice privind supravegherea comună a băncilor UE.

Ideea formării unei “uniuni bancare” a fost lansată şi susţinută de către Parlamentul European din 2010, deputaţii europeni atribuind acestei măsuri un caracter urgent, esenţial pentru combaterea crizei economico-bancare.

Potrivit sursei citate, uniunea bancară implică trei elemente majore – un supraveghetor bancar unic, un sistem comun pentru gestionarea şi rezolvarea crizelor bancare şi un sistem uniform de protejare a economiilor oamenilor.

Scopul uniunii bancare este acela de eliminare a legăturii dintre bănci şi bugetele naţionale.

Astfel, plasarea băncilor sub o supraveghere comună şi desemnarea la nivel european a fondurilor pentru sprijinirea acestora pot duce la eliberarea statelor de o anumită presiune a pieţei şi obţinerea de costuri de împrumut mai scăzute. Prin acest sistem, nivelul datoriilor s-ar reduce, iar respectarea aceloraşi reguli ar cauza şi creşterea încrederii.

Referitor la supravegherea bancară, propunerea Comisiei implică plasarea tuturor băncilor din zona euro sub supravegherea Băncii Centrale Europene, aceasta devenind responsabilă cu autorizarea instituţiilor de credit, respectarea cerinţelor bancare cheie şi retragerea autorizării de funcţionare a băncilor.  Această primă fază a supravegherii se doreşte a fi funcţională începând cu data de 1 ianuarie 2013.

O altă propunere abordează viitorul relațiilor între Banca Centrală Europeană și Autoritatea Bancară Europeană.

Preşedintele Parlamentului European, dl. Martin Schulz, a declarat că se așteaptă o largă majoritate parlamentară în favoarea legislației, care este diferențiată și specifică fiecărei țări.

Prima reacție oficială a deputaţilor europeni a avut loc la doar o zi de la prezentarea propunerilor, într-o rezoluție adoptată în ultima perioadă de sesiune. Aceasta implică nevoia consolidării responsabilității democratice a supraveghetorului bancar și subliniază faptul că această schimbare majoră în supraveghere trebuie însoțită de o creștere echivalentă a transparenței și responsabilității funcțiilor de supraveghere ale Băncii Centrale Europene.

Sursa: Parlamentul European

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu