20 Februarie, 2018

Propunere legislativă privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari

Pe site-ul Senatului, în rubrica “Propuneri legislative aflate în consultare publică”, este publicată o iniţiativă legislativă pentru completarea Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.

Potrivit expunerii de motive, în conformitate cu dispoziţiile art.16 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, proprietarii, membri ai asociaţiei de locatari, au obligaţia să ia măsuri pentru consolidarea sau modernizarea, pentru reabilitarea termică şi eficientizarea energetică a clădirii în care locuiesc.

În acest scop, la nivelul asociaţiei, în adunarea generală, se aprobă constituirea fondului de reparaţii, care se alimentează în avans, în tranşe lunare egale, prevăzute în lista de plată a cheltuielilor asociaţiei. Potrivit articolului 45, banii se depun în conturi bancare şi sunt folosiţi pentru plăţile pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune.

 Potrivit legislaţiei fiscale în vigoare, sumele aflate în conturile asociaţiei pot fi afectate de eventualele popriri dispuse de organele fiscale sau de alte instituţii, pentru anumite restanţe ale asociaţiei. În aceste condiţii, sumele încasate pot fi deturnate în alte scopuri, făcând ca aceste fonduri să fie nesigure. Astfel, cei care alimentează fondul de reparaţii nu au siguranţa că banii lor sunt folosiţi în scopul pentru care au fost plătiţi, iar conducerea asociaţiei de locatari nu poate iniţia propuneri de ofertă pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune.

 În acest sens, un grup de senatori a realizat un proiect de Lege prin care se modifică Legea nr. 230/ 2007, în sensul că se va adăuga un alineat nou, respectiv alin (5), care va avea următorul cuprins :

 “ (5) Sumele încasate de la membrii asociaţiei de proprietari sau din alte surse pentru fondul de reparaţii şi depuse la bănci în conturi separate de contul curent, nu vor fi supuse executării silite. Aceste sume vor fi utilizate numai pentru creşterea siguranţei în exploatare a blocurilor de locuinţe şi pentru creşterea securităţii vieţii şi îmbunătăţirii confortului utilizatorilor acestor blocuri”.

 Opiniile persoanelor interesate de această propunere legislativă pot fi trimise în scris, la adresa Senatul României, Calea 13 septembrie, nr.1-3, Sector 5, pot fi depuse personal la sediul Senatului României, Biroul de Relaţii Publice sau accesând formularul on-line corespunzător fiecărei inițiative legislative.

 Sursa : Senatul României

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu