Potrivit unui comunicat de presă de pe site-ul instanței supreme, la data de 30.01.2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a luat mai multe decizii privind dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă, dar, în prezentul material, ne vom opri atenția doar asupra uneia din deciziile pronunțate la data respectivă, decizie pe care o considerăm de interes pentru cititorii noștri. 

Astfel, prin Decizia nr. 3/30.01.2017 pronunțată în dosarul nr.3370/1/2016 ÎCCJ– Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă a admis sesizarea formulată de Tribunalul Dolj – Secţia I civilă şi, în consecinţă, a stabilit că: 

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 3, art. 9, art. 26 alin. (3) din Legea nr. 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu art. 37 din Normele metodologice privind aplicarea Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului, stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 20/1996, republicate, stabileşte că proprietarul construcţiei are dreptul să dobândească proprietatea şi asupra terenului aferent acesteia şi să solicite, în caz de refuz, pe calea acţiunii în justiţie, obligarea la perfectarea contractului de vânzare-cumpărare. 

Menționăm că, după redactarea considerentelor şi semnarea deciziei mai sus menționate, Decizia ÎCCJ nr. 3/30.01.2017 va fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I. 

Potrivit art. 521 alin. 3 din Codul de procedură civilă, dezlegarea dată chestiunilor de drept este obligatorie pentru instanţa care a solicitat dezlegarea de la data pronunţării deciziei, iar pentru celelalte instanţe, de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I.  

Care este conținutul textelor legale menționate de instanța supremă în Decizia nr. 3/30.01.2017 ? 

Art. 3 din Legea nr. 112/1995:

Prin apartament, în sensul prezentei legi, se înţelege locuinţa compusă din una sau mai multe camere, cu dependinţele, garajele şi anexele gospodăreşti aferente, inclusiv camere de serviciu, poduri, pivniţe, magazii şi altele asemenea, indiferent dacă sunt situate la acelaşi nivel sau la niveluri diferite şi care, la data trecerii în proprietatea statului, constituia o singură unitate locativă de sine stătătoare, aşa cum a fost determinată prin construcţie.

Apartamentul, astfel cum a fost definit în alin. 1, rămâne considerat ca atare, indiferent dacă, ulterior trecerii în proprietatea statului, s-au efectuat modificări constructive interioare ori a fost luat în evidenţă ca reprezentând două sau mai multe apartamente.

Pentru adăugările, supraetajările, dotările, utilităţile şi orice alte construcţii, care exced apartamentul trecut în proprietatea statului, cât şi pentru pierderile de valoare, imputabile, se aplică prevederile art. 13. 

Art. 9 din Legea nr. 112/1995:

Chiriaşii titulari de contract ai apartamentelor ce nu se restituie în natură foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora pot opta, după expirarea termenului prevăzut la art. 14, pentru cumpărarea acestor apartamente cu plata integrală sau în rate a preţului.

De prevederile alineatului precedent beneficiază şi chiriaşii care ocupă spaţii locative realizate prin extinderea spaţiului iniţial construit.

În cazul vânzării apartamentelor cu plata în rate, la încheierea contractului se va achita un avans de minimum 30% din preţul apartamentului. Ratele lunare pentru achitarea contravalorii apartamentului se vor eşalona pe o perioadă de maximum 15 ani, cu o dobândă reprezentând jumătate din dobânda de referinţă stabilită anual de Banca Naţională a României.

Tinerii căsătoriţi, în vârstă de până la 30 de ani, precum şi persoanele trecute de 60 de ani vor plăti un avans de 10%, iar plata în rate lunare se eşalonează pe o perioadă de maximum 20 de ani.

Comisionul cuvenit unităţilor specializate care evaluează şi vând apartamente este de 1% din valoarea acestora.

Fac excepţie de la prevederile alin. 1 chiriaşii titulari sau membrii familiei lor – soţ, soţie, copii minori – care au dobândit sau au înstrăinat o locuinţă proprietate personală după 1 ianuarie 1990, în localitatea de domiciliu.

Chiriaşii care nu dispun de posibilităţi materiale pentru a cumpăra apartamentul în care locuiesc pot să rămână în continuare în spaţiul locativ respectiv, plătind chiria stabilită prin lege. 

Art. 26 alin. (3) din Legea nr. 112/1995:

Suprafeţele de teren preluate de stat sau de alte persoane juridice, aflate la data de 22 decembrie 1989 în posesia acestora şi care depăşesc suprafaţa aferentă construcţiilor, rămân în proprietatea statului. 

Ce trebuie să înțeleagă cititorul din decizia instanței supreme mai sus amintite?

Dacă inițial legiuitorul a prevăzut că, la vânzarea apartamentelor (ce nu s-au restituit în natură foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora) potrivit Legii nr. 112/1995,  suprafeţele de teren aflate în posesia statului sau a altor persoane juridice şi care depăşesc suprafaţa aferentă construcţiilor, rămân în proprietatea statului, prin Decizia nr. 3/30.01.2017, ÎCCJ a stabili că proprietarul construcţiei (urmare a vânzării în baza Legii nr. 112/1995) are dreptul să dobândească proprietatea şi asupra terenului aferent acesteia şi să solicite, în caz de refuz, pe calea acţiunii în justiţie, obligarea la perfectarea contractului de vânzare-cumpărare.

Ai nevoie de Legea nr. 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

11 COMENTARII

 1. Buna ziua societ are un spatiu in municipiul Falticeni,in perioada 1993-1996 in baza unui contract de inchiriere ,chiriasul o construit o cladire fara autorizatie ,,avand autorizatie pe alt amplasament ,ulterior a intrat in faliment ,cladire am cumparat-o noi in 2014 decembrie ,in 1995 am declarat-o la primaria ,Falticeni ,in 2015 am depus actele pentru a ne intabula la oficiu cadastru Falticeni dupa 5 luni ne refuza ,sa obtinem doua documente de la Primaria Falticeni ,anume:Stadiul realizari lucrarilor ,Proces verbal de sdbilire a stadiul realizari luc.,primaria Falticeni ,prin adresa mi-au obligat sa facem expertiza -am facut,sa aducem dovada proprietato am facut sa legalizam actele ,am facut ,ulterior ne trimite adresa ca nu ne elib. pentru-ca nu am respectat amplasamentul ,am spus am aratat ca am cumparat-o prin licitatie publica organizata de tribunalul suceava prin lichidator ,obiectivul a fost construit 2003,dupa 12 ani nu au vazut ca nu avea amplasament corect ,noi santem proprietari pe teren ,cel care a construit avea o functie mare era deputat ,nu te jucai cu el ,Vas ruga sa ma indrumati ,Cu multumiri

 2. Dupa 20 de ani OCPI Caransebes- Cadastru ma anunta ca terenul de sub casa cumparata cu Legea 112/1995 nu este al meu. Mentionez ca pentru acest teren statul nu mi-a cerut nici o chirie, nu am semnat nici un act pur si simplu pe stat nu l-a interesat. Astazi il intereseaza pentru ca anumiti functionari au interes in zona (salarii mici, famelie mare..). Ce pot sa fac in RPR(Republica…)?

 3. Am cumpărat o casă prin legea 112/95 de la SC.unde eram angajat , și locuiam cu chirie în acea locuință , terenul nu l am putut obtine între timp altcineva a cumpărat terenul fără ca eu să fiu anunțat .De cîțiva ani ma chinui sa obțin intabulare și OCPI î mi refuză intabularea locuinței .Ce pot face ?

 4. Art 21 din Legea 112/1995 arata foarte clar ca -odata cu vanzarea imobilului, se vinde si terenul de sub casa, anexa.- Cum poate Instanta Suprema a Romaniei sa conteste o Lege a Romaniei ? Este ca si cum ai cumpara un frigider si peste ani de zile ai fi nevoit sa platesti carcasa.Justitia trebuie realizata in litera si spiritul ei, asa trebuie aplicata NU in functie de interesele meschine ale Grupului de Crima Organizata care au adus nedreptate si durere in special in zonele in care pretul pe metru patrat este mare.Daca exista cineva sa-mi raspunda pe Art.21 din Legea 112/1995 astept interesat.

 5. Am depus dosarul pt a cumpara casa nationalizata pe baza legii 112 de la AFI Bucuresti (sunt titular al contractului de inchiriere), iar la intocmirea actelor am fost pus sa semnez o declaratie in care iau act ca in contractul de vanzare-cumparare nu se mentioneaza terenul aferent locuintei, urmand a se incheia act aditional dupa aprobarea de catre executiv a unui act normativ care urmareste punerea in aplicare a deciziei 3/2017 a ICCJ.
  Rugamintea mea este daca imi puteti explica in termeni succinti ce reprezinta asta? Adica eu cumpar doar peretii si terenul ramane al statului ? Poate pretul terenului este enorm si eu nu pot sa il plateesc, ce se intampla apoi? Pot vinde in viitor casa? Va rog sa ma ajutati. Multumesc anticipat.

 6. Buna! Am făcut o construcție a unui spațiu comercial pe pământul părinților mei. Acum construcția e finalizată , și vreau sa o trec pe numele meu fie prin act de donație fie contract vânzare cumpărare . Se pot face actele doar pe construcție fără sa fie nevoie sa parcelam sau sa ne apucam de împărțit pământul??? Adică sa trec doar construcția pe numele meu fără pământul de dedesupt. Mulțumesc

 7. Legea 112/1995 se aplica differentiates de la caz la caz la OIPC Caransebes, juecatoria Caransebes si Tribunalul CS.Suntem in anul cand acestor institutii voi cere despagubiri pentru munca lor de pana acum.N-am ajuns sa traiesc in padure si sa rog pe tov Lup as manance pe tov vanator

 8. Am cumparat locuinta (fosta de serviciu) de la cfr ,in anul 2003.Pentru teren repr.curte platesc chirie la cfr care este de zece ori mai mare decăt impozitul platit de conaționali la primaria locala.Accesul in locuinta se face exclusiv prin curte.In ce conditii se pot cumpara aceste tere uri repr.curte de la cfr
  Mulțumesc anticipat pentru raspuns avizat.

 9. buna ziua ma numesc Sorina Grigore am depus la primaria sector 5 in ianuarie 2021 martie 2021, aprilie 2021 toate actele necesare pentru a obtine terenul din jurul casei conform legii 87/2020 iunie si nu am primit nici un raspuns pana inprezent. As vrea sa merg ni instanta. Cum procedez

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here