21 Februarie, 2018

Proprietarii de locuinţe sunt obligaţi să se asigure împotriva dezastrelor naturale

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a modificat legislaţia secundară emisă în aplicarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor, pentru a proteja fondul locativ din România împotriva riscurilor de cutremur, inundații și alunecări de teren, potrivit unui comunicat de presă emis de instituţie.

Potrivit CSA, studiile Băncii Mondiale au arătat că locuințele și, implicit, populația României au o expunere majoră la riscurile de cutremur, inundații și alunecări de teren.

Conform informaţiilor oferite în comunicat, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a acoperit riscurile de catastrofă la nivel naţional, fără a interzice încheierea asigurărilor facultative. CSA a procedat astfel pentru a apăra interesele asiguraţilor în situaţia în care unele produse de asigurări facultative similare existente în piață au condiții diferite de la o societate la alta, altele decât cele prevăzute în Legea nr. 260/2008.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor atrage atenţia asiguraţilor cu privire la condiţiile contractuale ale poliţelor facultative, care trebuie verificate. În cazul în care se descoperă că acestea sunt de tip proporțional sau prevăd franșize pentru cele trei riscuri de catastrofă naturală (cutremur, inundații și alunecări de teren), atunci obligația ca proprietarii să-și asigure locuințele, conform prevederilor legii, nu este îndeplinită.

CSA mai precizează că a pus la dispoziţia asiguraţilor serviciul TelVerde, pentru lămurirea oricăror probleme ce pot apărea în procesul de încheiere a unei polițe de asigurare și/sau în perioada de derulare a acesteia.

Serviciul poate fi accesat gratuit la numărul 0-8008-25627.

Nu în ultimul rând, CSA specifică faptul că decizia Curţii de Apel Bucureşti, prin care s-a dispus admiterea în parte a cererii de suspendare a executării Ordinului CSA nr. 15/2012 şi a Normelor privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, reprezintă o primă fază procesuală și NU este o decizie irevocabilă.

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu