19 Februarie, 2018

Proiectul noii legi a voluntariatului, adoptat de senatori. Care sunt principalele prevederi ale actului?

Senatul a adoptat, în şedinţa din 18 februarie, în calitate de primă Cameră sesizată, o iniţiativă legislativă a unui grup de parlamentari privind voluntariatul.

Potrivit ultimului Eurobarometru (din 2010), România are aproximativ 4,4 milioane de voluntari, respectiv 20% din populaţia ţării, având una dintre cele mai scăzute medii de implicare în comunitate din Europa faţă de media europeană de implicare în activităţi de voluntariat, care ajunge la 40% – culminând cu Norvegia, unde 80% din populaţie se implică în activităţi de voluntariat.

Proiectul de lege — care propune abrogarea Legii voluntariatului nr. 195/ 2001 — vine cu mai multe schimbări.

Cea mai importantă este aceea că voluntarii vor putea primi din partea organizaţiei-gazdă un certificat de recunoaştere a competenţelor dobândite prin voluntariat, activitatea de voluntariat fiind recunoscută ca fiind vechime în muncă şi în specialitate, dacă este realizată în domeniul studiilor absolvite.

La concursurile organizate de instituţiile publice, respectiv de angajatorii persoane juridice sau fizice din mediul privat, la care doi sau mai mulţi candidaţi obţin punctaje egale, aceştia pot fi departajaţi prin acordarea unui punctaj suplimenar pentru îndeplinirea activităţilor de voluntariat.

Certificatul de competenţe dobândite va trebui să cuprindă:

- emitentul (organizaţia-gazdă);
- datele de identificare ale voluntarului;
- numărul şi data certificatului şi a contractului de voluntariat;
- perioada şi numărul de ore de voluntariat;
- numele coordonatorului activităţii de voluntariat şi a reprezentantului legal al organizaţiei-gazdă;
- menţiunea că voluntarul şi organizaţia emitentă sunt responsabili pentru veridicitatea datelor şi informaţiilor cuprinse în acest certificat.

Activităţile de voluntariat, rolurile asumate şi tipurile de competenţe dobândite sunt completate pe verso-ul certificatului.

Potrivit proiectului, voluntariatul reprezintă activitatea de interes public, neobligatorie, nerenumerată, îndeplinită prin decizia voluntarului, sprijinită şi promovată de statul român, în baza contractului de voluntariat, prin care voluntarul se obligă să presteze activitatea, iar organizaţia gazdă să ofere o activitate adecvată solicitării şi pregătirii acestuia, cu asigurarea cheltuielilor pentru activitatea prestată.

Contractul de voluntariat se încheie în două exemplare şi trebuie să conţină cel puţin următoarele clauze: părţile contractante, descrierea activităţilor pe care le prestează voluntarul, timpul şi perioada de desfăşurare a activităţii de voluntariat, drepturile şi obligaţiile părţilor, cerinţele profesionale, abilităţile sociale, interesele de dezvoltare, cele de sănătate, condiţiile de reziliere şi de denunţare unilaterală.

Susţinerea statului poate fi prin includerea voluntariatului în strategiile de dezvoltare locală sau naţională sau prin alocarea unei cote de la bugetul local sau naţional pentru activităţile de voluntariat pentru sprijinirea comunităţii.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut în Camera Deputaţilor (cameră decizională).

(P) Acum poţi cumpăra online acte normative actualizate la zi (format PDF, MOBI) de pe
 Lege5.ro! Lege5 este un soft de documentare legislativă disponibil în variantele OnlineDesktop şi Mobile.

Sursa: Senat | Foto: Sxc.hu

comentarii

Despre autor  ⁄ Denisa Pătraşcu

Licenţiată a Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti (2001), doctor în drept – specialitatea dreptul muncii (2007), membră a Reţelei Juriştilor din Organizaţia Internaţională a Muncii – ONU (2003), membru asociat al CRIFST – Academia Română (2013), membru colaborator al CRIFST – Academia Română (2010-2013), consultant şi senior expert (proiecte fonduri structurale) în domeniul social şi mediator autorizat.

Fara comentarii

Scrie un comentariu