În această săptămână a fost publicat în dezbatere pe site-ul Ministerului Finanțelor proiectul legii bugetului pentru anul 2021.

Proiectul prevede menținerea în anul 2021 a cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie /indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, precum și a indemnizațiilor aferente funcțiilor de demnitate publică și funcțiilor asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2020.

De asemenea, se propune menţinerea  în anul 2021 a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții;

Şi menținerea în anul 2021 a cuantumului indemnizației de hrană la nivelul stabilit pentru anul 2020 este una din prevederile proiectului de lege a bugetului pentru anul 2021.

Totodată, textul de proiect propune neacordarea de premii și a indemnizaţiei de vacanţă prevăzută de Legea-cadru nr. 153/2017.  Iar compensarea orelor suplimentare pentru personalul bugetar numai cu timp liber corespunzător, pentru polițiști și cadre militare se mențin reglementările din anii anteriori care vizează acordarea drepturilor salariale pentru activitatea desfășurată în zilele de sărbători legale.

Nu regăsim în textul proiectului emiterea de vouchere de vacanţă pentru anul 2021, ci doar prelungirea folosirii voucherelor de vacanță emise în anul 2019 și anul 2021 până la sfârșitul anului 2021. Proiectul propune „suspendarea emiterii de vouchere de vacanță pentru anul 2021 de către autoritățile și instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, precum și serviciile publice autonome de interes naţional, cu personalitate juridică, reglementate prin Legea nr.41/1994”.

De asemenea, a fost eliminată gratuitatea la transport pentru studenţi. Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri  și naval. Studenții orfani sau proveniți din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport.” Legii nr. 95/2018

Proiectul şi toate anexele pot fi consultate AICI. 

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

 

1 COMENTARIU

 1. mai fratilor si cumnatilor, noi cei care am facut studii sub comunisti nu am beneficiat de nici un fel de reduceri la transport iar acum , in capitalismul nostru „original” , cand suntem pensionari ne OBLOGATI sa suportam din contributiile noastre din pensii si reducerile pentru studenti, Cei are au facut aceasta lege -pomana , psd , au facut-o in scop pur electoral , au pus bir tot pe noi , au fost „mai comunisti decat comunistii” iar ei parlamentarii platesc pana si mancarea la parlament de 3-4 ori mai ieftina decat noi ceilalti cetateni , egali cu ei nu , ! cheltuieli pe care le suportam tot si salariile si sporurile nemeritate . (ei doresc egalitate dar nu pentru catei doar pentru dulai)!
  Asta e treaba , „dai tot in boul care trage” spune o vorba veche.
  Ne considera pe noi pensionarii o povara si o masa amorfa fara reactie , pe care o pot manevra si cumpara ieftin cu un blid de linte inainte de alegeri. Asa s-a intamplat si acum : dupa ce presedintele tarii si pnl s-a vazut , cum se spune , cu sacii in caruta si cu magarul legat la gard = „guvernul meu” ii sacrifica tot pe pensionari, si nu le acorda nici ce este legal la fiecare inceput de an. Ar fi interesat ca presedintele navetist, inventie romaneasca de cartea recordurilor , sa ne spuna macar cate pensii medii ne costa naveta saptamanala Sibiu _ Bucuresti!! si daca nu considera ca a constituit un mic grup infractional cu pnl -partidul de suflet , pentru incalcarea flagranta a legii si daca nu ar trebui sa raspunda pentru aceasta.
  Le amintim celor mentionati , adaptat la situatie,doua ziceri din doua opere literare arhicunoscute ;
  – Imparat si proletar M. Eminecsu :nu uitati ca noi suntem si numar – 5 milioane- si putere -5 milioane de voturi ,
  – Taras Bulba , Gogol : ad litteram „eu ti-am dat viata , eu ti-o eu ” pentru fiul sau tradator , interpretat la situatie : noi v-am pus acolo sus pe piedestalul puterii tot noi va dam jos cu un ” branci electoral”!!!
  As mai dori sa stiu daca presedintele si alde l. orban il sustin pe primul ministru care ne-a spus-o direct : promisiunile si „miciunile gogonate ” erau pentru campania electorala- „v-am tras teapa fraierilor „. Dupa asemenea afimatie in secunda urmatoare presedintele si l. orban trebuia sa-l demita , cu suturi in fund , altfel se aliaza si confirma ce am spus mai ianinte : un mic grup infractional pentru incalcarea legii !!!
  Asteptam ca opozita sa ne dea prilejul cat mai repede si tot noi, pensionarii , va dam jos !!
  Personal imi retrag simbolic cele doua voturi in favoarea presedintelui tarii si votul din 06.12.2020 in favoarea pnl si le dau drumul pe apa garlei. .
  Mai fac o observatie si nu va mai plictisesc : ‘”guvernul meu”‘ functionaeaza ca in fabula Racul, broasca si stiuca de Alexandru Donici iar presedintele e multumit si va invita pe partie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here