18 Februarie, 2018

Proiectul de lege privind parteneriatul public-privat, adoptat de Senat. Ce prevederi conţine acesta?

În şedinţa din 5 octombrie a fost adoptat la Senat, ca primă cameră sesizată, proiectul de lege iniţiat de Guvern privind parteneriatul public-privat, care abrogă Legea nr. 178/2010, legea-cadru în acest domeniu.

Potrivit expunerii de motive, proiectul de lege (fişier PDF) are ca scop crearea unui cadru juridic adecvat în vederea atragerii de resurse financiare private pentru realizarea de proiecte publice, atragerea de investiţii străine, crearea de locuri de muncă, îmbunătăţirea performanţelor sectorului public în implementarea proiectelor publice, identificarea de noi posibilităţi de atragere de fonduri europene.

În acest sens, faţă de reglementarea anterioară sunt aduse completări care vizează modul de iniţiere a unui proiect de parteneriat public-privat instituţional, dar şi contractual; modul de constituire a societăţii de proiect de parteneriat public-privat instituţional; posibilitatea utilizării fondurilor publice şi a celor europene; regimul public şi regimul garanţiilor care pot fi constituite de compania de proiect; elementele minime pe care trebuie să le cuprindă contractul de parteneriat public-privat, respectiv durata acestuia.

Autoritatea competentă în implementarea legii este Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, care va emite şi normele de aplicare în termen de 90 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

Proiectul va fi transmis Camerei Deputaţilor pentru dezbatere şi adoptare.

comentarii

Despre autor  ⁄ Denisa Pătraşcu

Licenţiată a Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti (2001), doctor în drept – specialitatea dreptul muncii (2007), membră a Reţelei Juriştilor din Organizaţia Internaţională a Muncii – ONU (2003), membru asociat al CRIFST – Academia Română (2013), membru colaborator al CRIFST – Academia Română (2010-2013), consultant şi senior expert (proiecte fonduri structurale) în domeniul social şi mediator autorizat.

Fara comentarii

Scrie un comentariu