17 Noiembrie, 2019

Proiectul de lege pentru plafonarea dobânzilor, adoptat de Senat

73 de senatori au votat pentru adoptarea proiectului de lege care prevede plafonarea dobânzilor anuale pentru creditele ipotecare, astfel încât să nu depășească de 2,5 ori dobânda de referință a BNR. Proiectul inițiat de senatorul Daniel Zamfir și mai mulți parlamentari PSD va fi trimis în Camera Deputaților acum, care este forul decizional.

Săptămâna trecută, comisiile de specialitate au dat aviz favorabil proiectului, dar au adoptat și câteva amendamente. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea O.G. nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar a fost argumentată de inițiator cu date privind situațiile similare din alte state europene

“Am luat aici ca referință dobânda maximă pe care statul român o percepe. Ca să eliminăm orice fel de discuție care a existat și care va mai exista că ar exista o limitare a dreptului agenților economici într-o piață liberă, este o practică europeană. Sunt foarte multe țări din Europa care practică o limitare a dobânzilor. Am stabilit foarte clar ca DAE să nu depășească respectivele plafoane. Am decis să introducem acest amendament și să plafonăm DAE pentru că, de cele mai multe ori, chiar dacă am fi plafonat dobânda remuneratorie sau pe cea penalizatoare, ar fi existat diverse mecanisme de introducere a spețelor bancare, comisioane, etc, care să fi ridicat DAE. Pe noi ne interesează ca cetățenii români să știe foarte clar cât vor plăti dobânda. Ori, limitând DAE, știm foarte clar, de la bun început, cât va fi dobânda pe contract”, a susținut senatorul Daniel Zamfir.

Senatorul PNL a mai spus, în cadrul dezbaterii din Senat, că limitarea de 18% vizează atât produsele bancare, cât și ale IFN: ”De obicei, IFN-urile dau credite de consum. Acolo am impus o dobânda maximă de 18%, iar la creditele ipotecare dobânda maximă este de 2,5 ori dobânda de referință a BNR”, a explicat inițiatorul, subliniind că măsura se va aplica noilor contracte.

O.G. nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie și penalizatoare pentru obligații bănești, după art. 5 se introduc două articole noi, 5^1 și 5^2, cu următorul cuprins:

Art. 5^1

(1) În raporturile juridice dintre consumatori și profesioniști, incusiv comercianți, dobânzile penalizatoare se pot capitaliza și produce dobânzi doar în baza unei convenții speciale și numai pentru depășirea scadenței cu mai mult de un an.

(2) Dobânda convențională, atât cea remuneratorie, cât și cea penalizatoare, plătibilă conform contractului de către consumator, nu poate depăși cu mai mult de 50% pe an dobânda legală.

(3) Dispozițiile alineatelor de mai sus se aplică și în cazul în care, conform contractului, consumatorul datorează penalități de întârziere, majorări sau alte costuri care desemnează daunele-interese moratorii.

(4) Dispoziţiile art. 5 alin. 2-3 rămân aplicabile.

Art. 5^2

Pentru echilibrarea riscurilor contractuale, prezenta lege se aplică şi contractelor aflate în derulare la data intrării sale în vigoare. Prezenta lege intră în vigoare în termen de 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României.

Ai nevoie de OG nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie și penalizatoare pentru obligații bănești, precum și pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu