19 Octombrie, 2019

Proiectul de lege care dă voie medicilor de familie să deschidă cabinete secundare, adoptat

Parlamentul a adoptat, la vot final, proiectul legislativ prin care un medic de familie va putea fi titularul unui singur cabinet, dar şi a unui punct secundar de lucru, situat la mai puţin de 15 km distanţă faţă de cabinetul propriu, dacă asigură un program de minim 10 ore pe săptămână.

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 75 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății a fost adoptată atât în Senat, cât și în Camera Deputaților, urmând să intre în vigoare după ce va fi promulgate de președintele țării.

Art. 75 va avea următorul cuprins:

“(1) Un medic de familie poate fi titularul unui singur cabinet şi a mai mult puncte secundare de lucru.

(2) Cabinetele de medicină de familie pot deschide puncte secundare de lucru în localitatea unde nu funcționează un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie, dacă solicitantul asigură un program fracționat de minim ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază.

Inițiatorii au susținut în expunerea de motive că astfel de se poate reduce numărul cetățenilor care nu au un medic de familie în apropiere, mai ales în mediul rural, unde sunt localități întregi cu puține cabinete de familie:

  • lipsa medicilor de familie mai ales în mediul rural şi în localitățile urbane mai slab dezvoltate economic, cu populație restrânsă şi în continuă scădere, în zone îndepărtate de aglomerațiile urbane, respectiv dotarea necorespunzătoare a cabinetelor de medicină de familie din aceste zone;
  • reglementările legale existente, prin care unui medic de familie, chiar dacă i se permite să înființeze puncte de lucru în localitățile unde nu există cabinet de medicină de familie sau numărul locuitorul depășește 2.500 de persoane, nu i se permite prestarea de servicii medicale de medicină de familie la punctul de lucru în cadrul programului normal;
  • cererile din partea medicilor rezidenți şi medicilor tineri de familie, cu un număr mai redus de pacienți pe lista lor, dar cu motivația şi timpul necesar de a presta servicii de medicină de familie în limita legii şi peste norma de bază.

Ai nevoie de Legea nr. 95/2006? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu