21 Octombrie, 2019

PROIECT: Veniturile încasate de angajații de la privat, peste 32 de ore săptămânal, scutite de plata contribuțiilor la stat

Toți angajații de la privat ar putea fi scutiți de la plata impozitelor și contribuțiilor pentru veniturile obținute peste limita a 32 de ore săptămânal, conform unui proiect legislativ inițiat de mai mulți parlamentari liberali.

Proiectul de modificare și completare a Codului Fiscal prevede ca persoanele fizice angajate la societăți comerciale, cu excepția celor din instituțiile publice, să nu aibă rețineri salariale la stat dacă efectuează ore suplimentare, adică peste 32 de ore pe săptămână. Angajații de la stat au norma de lucru de 40 de ore săptămânal și dacă efectuează ore suplimentare, acestea sunt recompensate cu ore libere, nu cu plata sau scutiri la plată.

“În sectorul privat, cea mai mare parte a statisticilor relevă că angajații cu normă integrală efectuează ore suplimentare care fie nu sunt plătite deloc, fie nu sunt plătite corespunzător, fie nu sunt înregistrate ca volum de muncă suplimentară, în vederea reducerii costurilor fiscale ale agenților economici, cu factorul muncă”, argumentează inițiatorii în expunerea de motive a proiectului. Ei susțin, de asemenea, că impactul bugetar va fi unul pozitiv, prin fiscalizarea acestor ore suplimentare, colectarea mai bună a veniturilor, plus salarii mai mari la privat și creșterea competitivității produselor societăților.

Proiectul legislativ prevede ca toate veniturile peste 32 de ore săptămânal, pentru contractele cu normă întreagă ale angajaților din toate societățile, mai puțin cei de la stat, să fie scutite de toate taxele la contribuții și impozitele aferente.

La art. 62 “Venituri impozabile” se introduce o nouă literă, b1) cu următorul cuprins:

“Veniturile salariale realizate în contul orelor suplimentare, în limita a maximum 32 de ore lunar, numai pentru contractele cu normă întreagă, cu excepția veniturilor salariale sau asimilate salariilor pentru personalul plătit integral sau parțial din fonduri publice.”

Contribuțiile de asigurări sociale vor fi de 10,5% pentru contribuția individuală, astfel că vor fi modificate în acest sens următoarele articole:

  • art. 138 – Cotele de contribuții de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat
  • art. 142 – Venituri din salarii și venituri asimilate salariilor care nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale
  • art. 154 – Categoriile de persoane fizice exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate
  • art. 189 – Excepții specifice contribuțiilor de asigurări pentru șomaj
  • art. 205 – excepții specifice contribuției de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale.

Proiectul legislativ are avizul favorabil al Consiliului Legislativ, dar Guvernul nu a fost de acord cu aceste măsuri. Nici senatorii nu au votat proiectul, dar el se află acum în dezbatere publică la Camera Deputaților, care este forul decizional.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu