25 Noiembrie, 2017

PROIECT: Redirecționarea a 0,2% din CASS, pentru cercetare în domeniul diabetului

Statisticile europene și naționale au îngrijorat parlamentarii români, care au inițiat un proiect de finanțare a cercetării în domeniul diabetului, o boală extrem de gravă, care afectează unul din 10 adulți. Sumele necesare acoperirii costurilor de cercetare vor fi acoperite din redirecționarea a 0,2% din contribuțiile la asigurările de sănătate (CASS), date statului de către persoanele diagnosticate cu această boală.

Serviciul Român de Informații (SRI) atrage, de asemenea, atenția asupra acestei boli, care ar avea efecte asupra securității naționale. Conform unui articol postat în urmă cu câteva zile în revista SRI, statul român trebuie să adopte “măsuri ferme, susținute și planificate”:

“Din punct de vedere al securităţii naţionale, diabetul zaharat este important din perspectiva a trei elemente determinante, respectiv: numărul mare de persoane afectate sau aflate în categoriile de risc, gravitatea efectelor secundare cu incidenţă cardiovasculară, renală, oftalmologică etc., precum şi implicaţiile bugetare majore asupra Fondului Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS). Ca urmare, SRI poate contribui la eforturile statului român de asigurare a accesului populaţiei la servicii optime de sănătate, prin atribuţiile de semnalare a derapajelor/riscurilor ce pot deriva din aplicarea neconformă a standardelor adoptate la nivel UE”.

Parlamentarii care au inițiat proiectul legislativ aduc, în argumentarea acestuia, o serie de studii și date oficiale cu privire la incidența acestei boli, susținând că dacă nu există deocamdată o cale de vindecare, ci doar un tratament, cercetătorii români ar putea căuta soluții de remediere a diabetului:

“Potențialul de cercetare în țara noastră este mare, reamintind aici și faptul că, în urmă cu 95 de ani, un român a redat dreptul la viață milioanelor de oameni cu diabet, prin descoperirea sa, insulina. Vorbim de savantul român Nicolae Paulescu. Singurul blocaj care stă în fața acestui tip de cercetare este lipsa banilor”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. La alin. (1) al art. 271 se introduce o nouă literă, lit. d), cu următorul cuprins:

„d) o cotă de 0,2% din contribuția lunară pentru asigurările sociale de sănătate ale persoanelor fizice, diagnosticate cu diabet și prediabet, pentru finanțarea cercetării științifice în domeniul prevenirii și tratării diabetului zaharat de tip I și II, în vederea vindecării acestei afecțiuni.”

Inițiativa legislativă este în procedură de urgență la Senat, urmând a fi dezbătută apoi și în Camera Deputaților. Proiectul are toate șansele să fie votat în ambele Camere, având în vedere că este susținut de parlamentari din coaliţia de guvernare.

Ai nevoie de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu